Sushi
( ilość produktów: 34 )Słynne sushi- co warto wiedzieć.
Specyficzny smak i zawartość sprawiają, że albo je uwielbiamy albo omijamy szerokim łukiem.
Sushi to narodowe danie kuchni japońskiej. Głównymi i prawie jedynymi składnikami są ryż i ryby lub inne owoce morza: kalmary, ostrygi, kawior. Jednakże popularność owego dania rośnie w szybkim tempie i skład jest coraz częściej modyfikowany, urozmaicany, bogatszy i zaskakujący w poszczególnych restauracjach czy domach.
Ciekawostki:
-
Międzynarodowy Dzień Sushi przypada na 18 czerwca,
-
wbrew powszechnej opinii, słowo “sushi” nie pochodzi od “surowej ryby”, tylko od octu ryżowego, którym zaprawiony jest gotowany ryż.
-
Pierwsze restauracje serwujące sushi w Polsce pojawiły się na rynku w połowie lat 90.
NAJPOPULARNIEJSZE ODMIANY SUSHI
Nigiri- najbardziej popularny rodzaj. Nazwa potrawy pochodzi od japońskiego czasownika nigiri, co znaczy ugniatać. Z doprawionego octem, kleistego ryżu ugniata się niewielkie, wydłużonej kulki, na których układane są kawałki ryby, owoców morza lub tamagoyaki – japońskiego omleta. Ich smak wzmacnia i podkreśla dodawany do nigiri ostry chrzan wasabi. https://abc-store.pl/pl/search?text=WASABI
Gunkanmaki – to odmiana nigiri. Mają one nieco bardziej podłużny kształt, a także cechują się wystającym ponad warstwę ryżu plastrem nori, co ma pomagać w ułożeniu dodatków.
Maki - Czyli tzw. sushi zawijane lub rolowane. Ryż i dodatki owija się nori a dodatkami są: owoce morza i ryby, przeplatane warzywami i marynowana rzodkiewka.
Futomaki - Zwykle jest to ryba połączona np. z awokado, grzybami shitake, szczypiorkiem i zazwyczaj barwionym ryżem. Są to około sześciocentymetrowe kawałki, często z wystającymi kawałkami ogórka lub sałaty.
Hosomaki- o niewielkie krążki, w środku których umieszczany jest zwykle jeden składnik, np. awokado lub kawałek ryby. Polecane szczególnie dla dzieci i osób rozpoczynających zabawę z sushi.
Uramaki- to odwrócone sushi , czyli ryż znajduje się a zewnątrz. Całość posypana jest sezamem. Głowny dodatek to ogórek i paluszki krabowe.
Temaki- kształtem przypominają lodowy rożek wypełniony ryżem i warzywami w słupkach z kawałkami ryby. Można je zjeść bez konieczności używania pałeczek.
Oshizushi- o charakterystycznym kanciastym kształcie , różne dodatki są nakładane na ryż z octem w specjalnej formie i ściskane razem. Na ich wierzchu najczęściej pojawiają się pokrojone w podobny sześciokątny kształt kawałki ryb.

Sushi to pożywne, zbilansowane danie, które składa się ze zdrowych składników – ryżu, ryb lub owoców morza, warzyw. Jest źródłem świeżych witamin i minerałów. Regularne spożywanie sushi pozytywnie wpływa na wzrok, pracę tarczycy, a także poprawia kondycję skóry i kości. Regularne spożywanie sushi zmniejsza ryzyko raka płuc, pomaga w walce z depresją i poprawia nastrój.

Rzodkiew żółta marynowana do sushi japońska cała piklowana chrupiąca radish takuan 500g

Zestaw naczyń do podawania sushi ceramiczny dla 2 osób pomysł na prezent

Sos sojowy do sushi marynata intensywny w smaku soy sauce dip Ita san 150ml

Sos sojowy bezglutenowy mniej soli wegański wege gluten free less salt 150ml

Mata bambusowa do zawijania rolek sushi maki 27x27cm bamboo sushi

Wasabi pasta sushi gotowa ostry chrzan azjatycki duża tubka 95g

Algi nori wodorosty do sushi typ silver zawijanie rolek duże opakowanie 50 listków

Tykwa marynowana kanpyo ganpyo kampio do sushi 100g

Tykwa marynowana kanpyo ganpyo kampio do sushi 1kg

Foremka do nigiri do ryżu sushi wyciskarka wytłaczanie 5x nigiri maker plastikowa 6x3,5x4 cm

Wasabi w proszku instant do sushi przyprawa ostry chrzan powder 25g

Imbir marynowany różowy do sushi piklowany w plastrach ginger pickled 90g

Sos Poke Kikkoman japoński sos sojowy do sushi i marynat 250ml

Ocet ryżowy ciemny z brązowego ryżu koreański rice vinegar sempio 500ml

Ocet ryżowy biały wegetariański rice vinegar do sushi 2% do zalewy 500ml

Bio sos sojowy organiczny jasny chiński aromatyczny do marynowania150ml

Ryż do sushi rice kleisty biały okrągłe małe ziarno ita san 500g

Sos sojowy ciemny shoyu shibanuma koikuchi japoński smak umami 150ml

Pasta wasabi zielona do sushi chrzan azjatycki przyprawa ostra tubka horseradish miyata 43g

Foremka do nigiri do ryżu sushi wyciskarka wytłaczanie nigiri maker plastikowa 4x6x16 cm

Sos sojowy koreański do gotowania zup bez gmo guk-ganjang soy sauce for soup 800ml

Sos sojowy bezglutenowy wegański wege tamari gluten free soy kikkoman 1l

Ocet do ryżu sushi zalewa gotowa zaprawa z przyprawami vinegar 200ml

200x6ml sos sojowy saszetki mini naturalnie fermentowany koreański dyspenser na wynos sushi sempio

Ryż biały sushi rice kleisty do sushi japoński oishii yamato 1kg

Nori suszone glony wodorosty płaty do sushi koreańskie 25g 10szt

Imbir marynowany do sushi biały piklowany w plastrach przekąska w zalewie 454/200g

Pasta wasabi z yuzu do sushi gotowa ostra pasta chrzan tubka 43g

Wasabi pasta do sushi przyprawa ostry chrzan azjatycka kuchnia s&b 170g/158 ml

Wasabi proszek do sushi przyprawa ostry chrzan azjatycka kuchnia s&b puszka 30g

Nori algi wodorosty suszone płaty do zawijania sushi yaki zielone sheets 10szt

Sos sojowy o smaku grzybowym chiński oryginalny do marynat i sosów 150ml

Sos sojowy jasny do dań azjatyckich helle do sushi pearl river 500ml

