Bakalie, pestki, płatki
( ilość produktów: 25 )Bakalie, pestki, płatki – przepyszne zdrowe dodatki.
Suszone owoce, takie jak daktyle, rodzynki, śliwki, morele, a także orzechy i migdały czy też pestki – smaczne, odżywcze i świetne jako dodatek do codziennych potraw takich jak sałatki, dodatek do płatków śniadaniowych, a nawet urozmaicenie do mięs i ryb i oczywiście ciast i deserów.
Szeroka gama produktów, ich rodzaj, pochodzenie, sposoby pozyskiwania są coraz większe i coraz powszechniej stosowane w domowych kuchniach.
Grupa omawianych produktów z powodzeniem może zastąpić przekąskę w pracy, szkole czy w podróży.
Dlaczego warto sięgać po bakalie?
-
To świetny zamiennik słodyczy, stanowią doskonałą alternatywę dla wysokoprzetworzonych batoników i ciastek
-
po połączeniu z jogurtem czy kefirem świetnie nadają się jako przekąska dla osób, które się odchudzają (produkty bio eko fit )
-
wspomagają koncentracje i pamięć
-
zawierają błonnik, potas, magnez, witaminę E
-
regularne spożywanie bakalii chroni przed rozwojem nowotworów i zmniejsza ryzyko zawału serca.
-
Większość bakalii ma niski indeks glikemiczny
-
wysoka wartość energetyczna
-
wywołują w organizmie długotrwałe uczucie sytości i nie powodują nagłych napadów głodu.
Pamiętajmy jednak., że wszystko należy spożywać z umiarem i zapoznać się dodatkowo z właściwościami poszczególnych grup bakalii. Dla jednego z nas orzechy będą miały zbawienny wpływ, a dla innego konsumenta mogą jedynie zaszkodzić z powodu alergii itp.
Jeżeli chodzi o pestki słonecznika to udowodnione jest, że są źródłem witamin E, B, A oraz D oraz są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, cynk, żelazo, potas i wapń. Lubimy je łuskać na pikniku, na plaży, podczas oglądania meczu. To dobry i zdrowy nawyk.. ale pamiętaj- zachowaj po sobie porządek. Widok łupin porozrzucanych na chodniku czy miejscu w którym je spożywałeś wcale nie świadczy dobrze o Tobie.
Płatki śniadaniowe, musli – tradycyjne, z bakaliami, kokosowe, czekoladowe, cynamonowe- można by wymieniać i wymieniać bez końca. Są proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego chętnie po nie sięgamy. Dostarczają wielu cennych: witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, ale potrafią być kaloryczne.
Owsiane, kukurydziane, żytnie, jaglane czy fit – jakie są najlepsze? Przy wyborze kierujmy się własnymi upodobaniami i potrzebami oraz czytajmy etykiety, aby dostarczać jak najcenniejszych i najpotrzebniejszych nam składników, które spełnią pożądane przez nas efekty.

Purella Super Musli Płatki Koncentracja Na Mleko Do Napoju Roślinnego 200g

Purella Morwa Biała Zmniejsza Poziom Cukru Błonnik Żelazo Przekąska Regeneracja Bio 45g
