Bakalie, pestki, płatki
( ilość produktów: 2 )Bakalie, pestki, płatki – przepyszne zdrowe dodatki.
Suszone owoce, takie jak daktyle, rodzynki, śliwki, morele, a także orzechy i migdały czy też pestki – smaczne, odżywcze i świetne jako dodatek do codziennych potraw takich jak sałatki, dodatek do płatków śniadaniowych, a nawet urozmaicenie do mięs i ryb i oczywiście ciast i deserów.
Szeroka gama produktów, ich rodzaj, pochodzenie, sposoby pozyskiwania są coraz większe i coraz powszechniej stosowane w domowych kuchniach.
Grupa omawianych produktów z powodzeniem może zastąpić przekąskę w pracy, szkole czy w podróży.
Dlaczego warto sięgać po bakalie?
-
To świetny zamiennik słodyczy, stanowią doskonałą alternatywę dla wysokoprzetworzonych batoników i ciastek
-
po połączeniu z jogurtem czy kefirem świetnie nadają się jako przekąska dla osób, które się odchudzają (produkty bio eko fit )
-
wspomagają koncentracje i pamięć
-
zawierają błonnik, potas, magnez, witaminę E
-
regularne spożywanie bakalii chroni przed rozwojem nowotworów i zmniejsza ryzyko zawału serca.
-
Większość bakalii ma niski indeks glikemiczny
-
wysoka wartość energetyczna
-
wywołują w organizmie długotrwałe uczucie sytości i nie powodują nagłych napadów głodu.
Pamiętajmy jednak., że wszystko należy spożywać z umiarem i zapoznać się dodatkowo z właściwościami poszczególnych grup bakalii. Dla jednego z nas orzechy będą miały zbawienny wpływ, a dla innego konsumenta mogą jedynie zaszkodzić z powodu alergii itp.
Jeżeli chodzi o pestki słonecznika to udowodnione jest, że są źródłem witamin E, B, A oraz D oraz są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, cynk, żelazo, potas i wapń. Lubimy je łuskać na pikniku, na plaży, podczas oglądania meczu. To dobry i zdrowy nawyk.. ale pamiętaj- zachowaj po sobie porządek. Widok łupin porozrzucanych na chodniku czy miejscu w którym je spożywałeś wcale nie świadczy dobrze o Tobie.
Płatki śniadaniowe, musli – tradycyjne, z bakaliami, kokosowe, czekoladowe, cynamonowe- można by wymieniać i wymieniać bez końca. Są proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego chętnie po nie sięgamy. Dostarczają wielu cennych: witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, ale potrafią być kaloryczne.
Owsiane, kukurydziane, żytnie, jaglane czy fit – jakie są najlepsze? Przy wyborze kierujmy się własnymi upodobaniami i potrzebami oraz czytajmy etykiety, aby dostarczać jak najcenniejszych i najpotrzebniejszych nam składników, które spełnią pożądane przez nas efekty.