Przyprawy
( ilość produktów: 53 )Przyprawy kuchni azjatyckiej
Z roku na rok rośnie popularność i grono fanów kuchni azjatyckiej . Przyprawy azjatyckie, których wybór na rynku jest coraz większy, zagwarantują oryginalność dań chińskich, tajskich, indyjskich, japońskich czy wietnamskich.
Warto przy wyborze kierować się pochodzeniem danym produktów, aby mieć pewność, że sprowadzone są z Azji i najlepiej oddadzą smak i charakter potraw , które chcemy odtworzyć we własnej kuchni.
-
Najbardziej popularne przyprawy azjatyckie to te korzenne, m.in.: anyż, anyżek gwiazdkowy, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, galangal, kardamon, kmin rzymski, kolendra (ziarenka i świeże liście), kurkuma, pieprz (czarny i biały), szafran i inne.
-
Charakterystyczne w kuchni azjatyckiej jest występowanie kolendry, zarówno w ziarenkach, jak i natce. Jest ona składnikiem wielu dań, dobrze komponuje się z owocami morza i zupami (zwłaszcza w Chinach).
-
Podstawą jest również imbir, jak i galangal, podobny do niego, ale inny w smaku. Ta znana szczególnie w Tajlandii, Indonezji, Malezji i Laosie przyprawa ma ostry smak i stosuje się ją w wersji na świeżo oraz suszonej.
-
Trawę cytrynową również można zaliczyć do podstawy - jej cytrynowy aromat wzbogaca wiele dań, także deserów.
-
Także papryczkę chilli, której wiele odmian o różnym stopniu ostrości (zwłaszcza w Tajlandii) to częsta przyprawa oraz baza olejów i past.
-
Warto jeszcze wspomnieć o bazylii (delikatnie różniącej się od jej śródziemnomorskiej wersji) lub anyżu gwiaździstym.
Warto poznawać inne kuchnie, aby wzbogacać swoją wiedzę na temat innych smaków, zapachów i kultur, które często są „przekazywane" i czczone w posiłkach.