Herbata
( ilość produktów: 16 )Powszechna definicja herbaty brzmi : napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia (Camellia).
-
Polska nazwa herbata to połączenie słów pochodzących od łac. herba thea (gdzie pierwszy wyraz herba oznacza „zioło”, a drugi – thea – jest zlatynizowaną postacią chińskiej nazwy tejże rośliny)
-
Nazwą herbata określa się również napary z różnych ziół, suszu owocowego
Istnieje wiele podziałów herbat w zależności od ich właściwości zdrowotnych, koloru, formy czy pochodzenia.
Najbardziej popularny i używany schemat to wyróżnienie herbat pod względem koloru, a co się z tym wiąże odpowiednich właściwości i różnic w metodzie obróbki, którym poddawane są zebrane liście.
Tak więc:
-
Herbata czarna - kryje w sobie ciekawe, ciemne czekoladowe, miodowe i owocowe nuty –każdy może odczuwać nieco inaczej. Napar jest ciemny, wyczuwalnie, ale przyjemnie cierpki. Herbata czarna wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu oraz pobudza, korzystnie wpływa n na trawienie W składzie herbaty potwierdzono obecność około 300 różnych substancji, m.in. garbniki, olejki eteryczne, związki białkowe , witaminy (A, C, B1, B2, K, PP) i składniki mineralne; zawiera również kwasy organiczne (szczawiowy, jabłkowy, bursztynowy), związki żywiczne, pektynowe oraz węglowodany.
-
Herbata biała – jest produkowana z młodych liści i pączków liściowych pokrytych srebrzysto-białym puszkiem, któremu zawdzięcza nazwę. Jej napar jest delikatnie żółty. Ma silne właściwości przeciwutleniające co oznacza bardzo dobre działanie ochronne i przeciwstarzeniowe. Jest też ważnym elementem profilaktyki przeciwnowotworowej. Obniża również poziom „ złego cholesterolu” i pobudza syntezę limfocytów, stymulując nasz układ immunologiczny do walki z różnymi chorobami. Pomaga usunąć toksyny z organizmu, poprawia wygląd cery. Naparu nie powinno się spożywać przed snem, gdyż jego właściwości pobudzające mogą być przyczyną bezsenności.
-
Herbata zielona -podobno najzdrowszy napój an świecie. zielona herbata zawiera około 4000 związków bioaktywnych, wśród których najważniejszymi są antyoksydacyjne polifenole: głównie flawonoidy i katechiny. W skład zielonej herbaty wchodzą również garbniki, taniny, kofeina, aminokwasy (teanina, seryna, arginina, alanina), węglowodany (celuloza, pektyna, glukoza, fruktoza, sacharoza), chlorofil, witaminy (A, B1, B2, B3, C, E), składniki mineralne (potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, selen i miedź). Herbata działa działając przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, antyagregacyjnie (zapobiegające zlepianiu się płytek krwi), hipolipemizująco (regulacja poziomu lipidów), przeciwzakrzepowo. Obniża również poziom cukru we krwi i wspomaga walkę z otyłością.
-
Herbata czerwona – polecana szczególnie dla przemęczonych i zestresowanych osób. Chroni ona przed chorobami cywilizacyjnymi, zawiera związki, które wpływają na wolniejszy proces starzenia się. Korzystnie działa na układ sercowo-naczyniowy, delikatnie pobudza i rozszerza naczynka krwionośne. Obniża tez poziom glukozy we krwi, dzięki czemu jest sprzymierzeńcem w walce z otyłością.
-
Herbata Oolong (niebieska)- kompromis między herbatą czarną a zieloną. Jej smak w dużej mierze zależy od długości i sposobu jej parzenia i od tego, czy była palona - może być kwiatowy, owocowy lub nieco kojarzący się z drewnem. Napar to bogactwo witaminy C, B, A. Niebieska herbata wykazuje działanie przeciwzapalne za sprawą antocyjanów. Antocyjany odpowiadają za aktywność konkretnych enzymów, a tym samym chronią siatkówkę oka przed defektami i hamują rozwój jaskry Niebieska herbata Obniża poziom hemoglobiny glikowanej oraz produkcję glukozy. Posiada tez właściwości przeciwpróchnicze.
-
Herbata żółta- nazywana jest również herbatą cesarską, Powstaje ona w taki sposób, że zebrane wczesną wiosną najmłodsze pędy liściowe poddawane są więdnięciu w promieniach słońca, a następnie nieenzymatycznej fermentacji we własnych sokach. Ma niską zawartości kofeiny (0,35 %), alkaloidu znanego w herbacie jako teina. Ten rodzaj herbaty największe właściwości oczyszczające, ponieważ wykazuje zdolność do wiązania toksyn, ułatwiając ich usuwanie z organizmu. Ma subtelny smak i praktycznie niewyczuwalną cierpkość.
Wszystkie rodzaje herbat należy spożywać w rozsądnych ilościach, aby działały pozytywnie na organizm. Nie należy bagatelizować tej rady, aby cieszyć się smakiem i ich działaniem na długo.