Octy, oliwy, oleje
( ilość produktów: 11 )Octy, oliwy, oleje z Azji.
Mówiąc o occie azjatyckim mamy na myśli najczęściej używany – ocet ryżowy, który jest bardzo popularny na polskich stołach, w naszych kuchniach. Dodawany jest nie tylko do ryżu przez sushi masterów, ale również do sałatek, sosów czy manat.
-
Ocet ryżowy cechują liczne właściwości zdrowotne i między innymi dzięki właściwościom octu ryżowego Japończycy mają cieszyć się długim życiem w dobrym zdrowiu.
-
Do ważnych właściwości octu ryżowego, zalicza się m.in.: działanie detoksykacyjne, redukowanie nadmiernego zakwaszenia organizmu,, redukowanie poziomu złego cholesterolu,
-
Ocet ryżowy posiada też właściwości antybakteryjne. Co ważne, zwiększa on też przyswajanie wapna z diety, a co za tym idzie pomaga dbać o kości i zęby
-
Ten rodzaj octu nadaje się także do zrobienia zalewy, którą stosujemy w celu przygotowywania różnych przetworów.
Ocet jabłkowy- co i nim wiemy?
Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie w każdym gospodarstwie domowym. W kuchni dodawany jest do potraw i sprawdza się jako naturalny konserwant.
Ocet jabłkowy powstaje w procesie fermentacji octowej. Najpierw naturalny cukier zawarty w jabłkach zamienia się w alkohol, a następnie bakterie przekształcają go w kwas octowy.
-
Otrzymany w wyniku fermentacji ocet jest naturalnie mętnym płynem o kolorze delikatnie pomarańczowym.
-
Wspiera walkę z nadwagą i otyłością regulując poziom cukru we krwi i nasilając uczucie sytości dzięki zawartości pektyny,
-
Pomocny także w walce z refluksem i zgagą, regulując zbyt zasadowe środowisko żołądka
-
Pomaga zachować odpowiedni poziom cholesterolu, wspierając rozkładanie tłuszczy
-
można go dodawać do różnych potraw, np. sałatek, dressingów bądź koktajli
Octu jabłkowego nie należy pić bezpośrednio z butelki, gdyż ze względu na kwaśny odczyn może podrażnić żołądek i przełyk oraz uszkodzić szkliwo zębów.
Ocet kokosowy- co warto o nim wiedzieć?
-
Ocet kokosowy to nektar z drzewa palmowego,
-
Ocet kokosowy ma zwykle biały lub bursztynowy kolor, jest raczej mętny. Ma łagodniejszy smak niż ocet jabłkowy.
-
Pasuje do sałatek i surówek, zup, dipów, jako składnik marynat. Z powodzeniem zastąpi zwykły ocet.
-
Można go łączyć z olejami roślinnymi i innymi przyprawami w celu uzyskania pożądanej konsystencji i tym samym tworzyć wyśmienity sos vinegret do sałatek

Ocet ryżowy biały wegetariański rice vinegar do sushi do zalewy 500ml

Olej z prażonego sezamu sezamowy 100% z ziaren pure sesame oil 250ml

Ocet ryżowy ciemny z brązowego ryżu koreański rice vinegar sempio 500ml

Olej tajski chilli w oleju sojowym sos przyprawa chińska oryginal laoganma 210g

Ocet ryżowy ciemny chinkiang z prażonego ryżu azjatycki do marynat 550ml

Olej sezamowy chiński z prażonych ziaren ciemny pure sesame oil golden lion 150ml

Marynata koreańska do gotowania mijang mirin mihyang wino do gotowania 360ml

Japoński ocet ryżowy mizkan ciemny do sushi destylowany lekko słodki 500ml
