Darmowa dostawa od 70 zł Zapisz się na newsletter i poznawaj nowości
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Octy, oliwy, oleje

( ilość produktów: 14 )

Octy, oliwy, oleje z Azji.

Mówiąc o occie azjatyckim mamy na myśli najczęściej używany – ocet ryżowy, który jest bardzo popularny na polskich stołach, w naszych kuchniach. Dodawany jest nie tylko do ryżu przez sushi masterów, ale również do sałatek, sosów czy manat.

  • Ocet ryżowy cechują liczne właściwości zdrowotne i między innymi dzięki właściwościom octu ryżowego Japończycy mają cieszyć się długim życiem w dobrym zdrowiu.

  • Do ważnych właściwości octu ryżowego, zalicza się m.in.: działanie detoksykacyjne, redukowanie nadmiernego zakwaszenia organizmu,, redukowanie poziomu złego cholesterolu,

  • Ocet ryżowy posiada też właściwości antybakteryjne. Co ważne, zwiększa on też przyswajanie wapna z diety, a co za tym idzie pomaga dbać o kości i zęby

  • Ten rodzaj octu nadaje się także do zrobienia zalewy, którą stosujemy w celu przygotowywania różnych przetworów.

Ocet jabłkowy- co i nim wiemy?

Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie w każdym gospodarstwie domowym. W kuchni dodawany jest do potraw i sprawdza się jako naturalny konserwant.

Ocet jabłkowy powstaje w procesie fermentacji octowej. Najpierw naturalny cukier zawarty w jabłkach zamienia się w alkohol, a następnie bakterie przekształcają go w kwas octowy.

  • Otrzymany w wyniku fermentacji ocet jest naturalnie mętnym płynem o kolorze delikatnie pomarańczowym.

  • Wspiera walkę z nadwagą i otyłością regulując poziom cukru we krwi i nasilając uczucie sytości dzięki zawartości pektyny,

  • Pomocny także w walce z refluksem i zgagą, regulując zbyt zasadowe środowisko żołądka

  • Pomaga zachować odpowiedni poziom cholesterolu, wspierając rozkładanie tłuszczy

  • można go dodawać do różnych potraw, np. sałatek, dressingów bądź koktajli

Octu jabłkowego nie należy pić bezpośrednio z butelki, gdyż ze względu na kwaśny odczyn może podrażnić żołądek i przełyk oraz uszkodzić szkliwo zębów.

Ocet kokosowy- co warto o nim wiedzieć?

  • Ocet kokosowy to nektar z drzewa palmowego,

  • Ocet kokosowy ma zwykle biały lub bursztynowy kolor, jest raczej mętny. Ma łagodniejszy smak niż ocet jabłkowy.

  • Pasuje do sałatek i surówek, zup, dipów, jako składnik marynat. Z powodzeniem zastąpi zwykły ocet.

  • Można go łączyć z olejami roślinnymi i innymi przyprawami w celu uzyskania pożądanej konsystencji i tym samym tworzyć wyśmienity sos vinegret do sałatek

ocet kokosowy jablkowy ryzowy abc store sklep

Zaufane Opinie IdoSell
4.92 / 5.00 76 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-12-03
Szybko i sprawnie
2024-02-14
Bardzo sprawnie zrealizowane zamówienie.
pixelpixel