Octy, oliwy, oleje
( ilość produktów: 14 )Octy, oliwy, oleje z Azji.
Mówiąc o occie azjatyckim mamy na myśli najczęściej używany – ocet ryżowy, który jest bardzo popularny na polskich stołach, w naszych kuchniach. Dodawany jest nie tylko do ryżu przez sushi masterów, ale również do sałatek, sosów czy manat.
-
Ocet ryżowy cechują liczne właściwości zdrowotne i między innymi dzięki właściwościom octu ryżowego Japończycy mają cieszyć się długim życiem w dobrym zdrowiu.
-
Do ważnych właściwości octu ryżowego, zalicza się m.in.: działanie detoksykacyjne, redukowanie nadmiernego zakwaszenia organizmu,, redukowanie poziomu złego cholesterolu,
-
Ocet ryżowy posiada też właściwości antybakteryjne. Co ważne, zwiększa on też przyswajanie wapna z diety, a co za tym idzie pomaga dbać o kości i zęby
-
Ten rodzaj octu nadaje się także do zrobienia zalewy, którą stosujemy w celu przygotowywania różnych przetworów.
Ocet jabłkowy- co i nim wiemy?
Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie w każdym gospodarstwie domowym. W kuchni dodawany jest do potraw i sprawdza się jako naturalny konserwant.
Ocet jabłkowy powstaje w procesie fermentacji octowej. Najpierw naturalny cukier zawarty w jabłkach zamienia się w alkohol, a następnie bakterie przekształcają go w kwas octowy.
-
Otrzymany w wyniku fermentacji ocet jest naturalnie mętnym płynem o kolorze delikatnie pomarańczowym.
-
Wspiera walkę z nadwagą i otyłością regulując poziom cukru we krwi i nasilając uczucie sytości dzięki zawartości pektyny,
-
Pomocny także w walce z refluksem i zgagą, regulując zbyt zasadowe środowisko żołądka
-
Pomaga zachować odpowiedni poziom cholesterolu, wspierając rozkładanie tłuszczy
-
można go dodawać do różnych potraw, np. sałatek, dressingów bądź koktajli
Octu jabłkowego nie należy pić bezpośrednio z butelki, gdyż ze względu na kwaśny odczyn może podrażnić żołądek i przełyk oraz uszkodzić szkliwo zębów.
Ocet kokosowy- co warto o nim wiedzieć?
-
Ocet kokosowy to nektar z drzewa palmowego,
-
Ocet kokosowy ma zwykle biały lub bursztynowy kolor, jest raczej mętny. Ma łagodniejszy smak niż ocet jabłkowy.
-
Pasuje do sałatek i surówek, zup, dipów, jako składnik marynat. Z powodzeniem zastąpi zwykły ocet.
-
Można go łączyć z olejami roślinnymi i innymi przyprawami w celu uzyskania pożądanej konsystencji i tym samym tworzyć wyśmienity sos vinegret do sałatek