Darmowa dostawa od 70 zł Zapisz się na newsletter i poznawaj nowości
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Sushi

( ilość produktów: 30 )

Słynne sushi- co warto wiedzieć.

Specyficzny smak i zawartość sprawiają, że albo je uwielbiamy albo omijamy szerokim łukiem.

           Sushi to narodowe danie kuchni japońskiej. Głównymi i prawie jedynymi składnikami są ryż i ryby lub inne owoce morza: kalmary, ostrygi, kawior. Jednakże popularność owego dania rośnie w szybkim tempie i skład jest coraz częściej modyfikowany, urozmaicany, bogatszy i zaskakujący w poszczególnych restauracjach czy domach.

Ciekawostki:

  • Międzynarodowy Dzień Sushi przypada na 18 czerwca,

  • wbrew powszechnej opinii, słowo “sushi” nie pochodzi od “surowej ryby”, tylko od octu ryżowego, którym zaprawiony jest gotowany ryż.

  • Pierwsze restauracje serwujące sushi w Polsce pojawiły się na rynku w połowie lat 90.

NAJPOPULARNIEJSZE ODMIANY SUSHI

 

Nigiri- najbardziej popularny rodzaj. Nazwa potrawy pochodzi od japońskiego czasownika nigiri, co znaczy ugniatać. Z doprawionego octem, kleistego ryżu ugniata się niewielkie, wydłużonej kulki, na których układane są kawałki ryby, owoców morza lub tamagoyaki – japońskiego omleta. Ich smak wzmacnia i podkreśla dodawany do nigiri ostry chrzan wasabi. https://abc-store.pl/pl/search?text=WASABI

Gunkanmaki – to odmiana nigiri. Mają one nieco bardziej podłużny kształt, a także cechują się wystającym ponad warstwę ryżu plastrem nori, co ma pomagać w ułożeniu dodatków.

Maki - Czyli tzw. sushi zawijane lub rolowane. Ryż i dodatki owija się nori a dodatkami są: owoce morza i ryby, przeplatane warzywami i marynowana rzodkiewka.

Futomaki - Zwykle jest to ryba połączona np. z awokado, grzybami shitake, szczypiorkiem i zazwyczaj barwionym ryżem. Są to około sześciocentymetrowe kawałki, często z wystającymi kawałkami ogórka lub sałaty.

Hosomaki- o niewielkie krążki, w środku których umieszczany jest zwykle jeden składnik, np. awokado lub kawałek ryby. Polecane szczególnie dla dzieci i osób rozpoczynających zabawę z sushi.

Uramaki- to odwrócone sushi , czyli ryż znajduje się a zewnątrz. Całość posypana jest sezamem. Głowny dodatek to ogórek i paluszki krabowe.

Temaki- kształtem przypominają lodowy rożek wypełniony ryżem i warzywami w słupkach z kawałkami ryby. Można je zjeść bez konieczności używania pałeczek.

Oshizushi- o charakterystycznym kanciastym kształcie , różne dodatki są nakładane na ryż z octem w specjalnej formie i ściskane razem. Na ich wierzchu najczęściej pojawiają się pokrojone w podobny sześciokątny kształt kawałki ryb.

sushi obraz abc store sklep

 

       Sushi to pożywne, zbilansowane danie, które składa się ze zdrowych składników – ryżu, ryb lub owoców morza, warzyw. Jest źródłem świeżych witamin i minerałów. Regularne spożywanie sushi pozytywnie wpływa na wzrok, pracę tarczycy, a także poprawia kondycję skóry i kości. Regularne spożywanie sushi zmniejsza ryzyko raka płuc, pomaga w walce z depresją i poprawia nastrój.

 

Zaufane Opinie IdoSell
4.92 / 5.00 74 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-13
Polecam!
2024-01-31
Szybko i bezproblemowo.
pixelpixel