Sushi
( ilość produktów: 30 )Słynne sushi- co warto wiedzieć.
Specyficzny smak i zawartość sprawiają, że albo je uwielbiamy albo omijamy szerokim łukiem.
Sushi to narodowe danie kuchni japońskiej. Głównymi i prawie jedynymi składnikami są ryż i ryby lub inne owoce morza: kalmary, ostrygi, kawior. Jednakże popularność owego dania rośnie w szybkim tempie i skład jest coraz częściej modyfikowany, urozmaicany, bogatszy i zaskakujący w poszczególnych restauracjach czy domach.
Ciekawostki:
-
Międzynarodowy Dzień Sushi przypada na 18 czerwca,
-
wbrew powszechnej opinii, słowo “sushi” nie pochodzi od “surowej ryby”, tylko od octu ryżowego, którym zaprawiony jest gotowany ryż.
-
Pierwsze restauracje serwujące sushi w Polsce pojawiły się na rynku w połowie lat 90.
NAJPOPULARNIEJSZE ODMIANY SUSHI
Nigiri- najbardziej popularny rodzaj. Nazwa potrawy pochodzi od japońskiego czasownika nigiri, co znaczy ugniatać. Z doprawionego octem, kleistego ryżu ugniata się niewielkie, wydłużonej kulki, na których układane są kawałki ryby, owoców morza lub tamagoyaki – japońskiego omleta. Ich smak wzmacnia i podkreśla dodawany do nigiri ostry chrzan wasabi. https://abc-store.pl/pl/search?text=WASABI
Gunkanmaki – to odmiana nigiri. Mają one nieco bardziej podłużny kształt, a także cechują się wystającym ponad warstwę ryżu plastrem nori, co ma pomagać w ułożeniu dodatków.
Maki - Czyli tzw. sushi zawijane lub rolowane. Ryż i dodatki owija się nori a dodatkami są: owoce morza i ryby, przeplatane warzywami i marynowana rzodkiewka.
Futomaki - Zwykle jest to ryba połączona np. z awokado, grzybami shitake, szczypiorkiem i zazwyczaj barwionym ryżem. Są to około sześciocentymetrowe kawałki, często z wystającymi kawałkami ogórka lub sałaty.
Hosomaki- o niewielkie krążki, w środku których umieszczany jest zwykle jeden składnik, np. awokado lub kawałek ryby. Polecane szczególnie dla dzieci i osób rozpoczynających zabawę z sushi.
Uramaki- to odwrócone sushi , czyli ryż znajduje się a zewnątrz. Całość posypana jest sezamem. Głowny dodatek to ogórek i paluszki krabowe.
Temaki- kształtem przypominają lodowy rożek wypełniony ryżem i warzywami w słupkach z kawałkami ryby. Można je zjeść bez konieczności używania pałeczek.
Oshizushi- o charakterystycznym kanciastym kształcie , różne dodatki są nakładane na ryż z octem w specjalnej formie i ściskane razem. Na ich wierzchu najczęściej pojawiają się pokrojone w podobny sześciokątny kształt kawałki ryb.
Sushi to pożywne, zbilansowane danie, które składa się ze zdrowych składników – ryżu, ryb lub owoców morza, warzyw. Jest źródłem świeżych witamin i minerałów. Regularne spożywanie sushi pozytywnie wpływa na wzrok, pracę tarczycy, a także poprawia kondycję skóry i kości. Regularne spożywanie sushi zmniejsza ryzyko raka płuc, pomaga w walce z depresją i poprawia nastrój.