Darmowa dostawa od 70 zł Zapisz się na newsletter i poznawaj nowości
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Konserwy, marynaty i przetwory

( ilość produktów: 4 )

Gotowce w kuchni- konserwy, marynaty, przetwory.

           W dzisiejszych czasach, zabiegane społeczeństwo, coraz bardziej wybiera drogę na skróty i posiłkuje się w kuchni gotowymi konserwami, przetworami czy marynatami. Skraca to czas gotowania, usprawnia pracę i jest dobrym rozwiązaniem np. w przypadku niezapowiedzianych gości. Można z nich przygotować szybkie dania, a nawet podać niemalże gotowe z puszki.

Co to jest konserwa?

Konserwa – potoczne określenie produktu żywnościowego w puszce, słoju lub plastikowym pojemniku, charakteryzującego się wydłużonym okresem przydatności do spożycia. Trwałość produktów zapewnia proces sterylizacji oraz szczelność opakowania chroniąca przed dostępem powietrza i zanieczyszczeń.

Ciekawostka:

Puszki blaszane do przechowywania konserw, po raz pierwszy zastosowano w Anglii. Pierwszy patent na takie puszki uzyskał w 1810 roku londyński kupiec o nazwisku Peter Durand.

Zalety istnienia konserw:

Żywność w puszkach może być pożywną opcją, gdy świeża żywność nie jest dostępna. Dostarcza ona składników odżywczych i jest niezwykle wygodna

 

Marynaty

Zgodnie z definicją marynaty to przetwory z warzyw i owoców, które zakonserwowane zostały przy użyciu kwasów, przede wszystkim octu. Główną ideą konserwowania w occie jest obniżenie poziomu kwasowości warzyw i owoców do takiego, w którym nie rozwijają się szkodliwe dla zdrowia drobnoustroje

Oprócz wspomnianej wyżej grupy przetworów warzywnych i owocowych rozumie się pod nią również zalewy do mięsa i ryb, które mają za zadanie poprawić smak i konsystencję finalnego dania.

konserwy marynatyy przetwory

Dlaczego warto mieć w domu przetwory?

           Dostarczają one do organizmu witamin i składników mineralnych, zastępując częściowo świeże owoce i warzywa, do których zimą jest ograniczony dostęp. Zachowują dużo witaminy C, mimo że poddaje się je działaniu wysokiej temperatury. Krótko pasteryzowane owoce i warzywa są bardzo wartościowym składnikiem zdrowej, zbilansowanej diety, ponieważ wciąż zawierają witaminy, minerały i składniki odżywcze niezbędne dla optymalnego zdrowia i urody, co przekłada się na dobre samopoczucie fizyczne i psychiczne.

Zaufane Opinie IdoSell
4.92 / 5.00 74 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-04-02
Zamówienie na czas, wszystko ok
2024-01-31
Szybko i bezproblemowo.
pixelpixel