Kuchnia azjatycka
( ilość produktów: 314 )
Kuchnia azjatycka dostarcza wielu oryginalnych doznań smakowych. Składa się ona przede wszystkim z kuchni: chińskiej, japońskiej, koreańskiej, tajskiej, wietnamskiej, indyjskiej oraz indonezyjskiej.
-
Wspólną cechą tych kuchni, rożnych regionów Azji są: sos sojowy, owoce morza, ryż, makaron ryżowy, warzywa, tofu, intensywne przyprawy azjatyckie (imbir, galangal, chili, kolendra, kafir).
-
Różnice natomiast wynikają ze sposobu przyrządzania oraz ilości dodawanych przypraw
-
nabiał nie jest praktykowany w kuchniach azjatyckich, zamiennikiem masła jest soja lub tofu.
Ogólne zarysy poszczególnych kuchni:
Japońska:
-
kuchnia japońska jest jedną z atrakcji turystycznych. Przygotowywanie potraw japońskich zawiera w sobie szereg obrzędów i jest ściśle związane z tradycją.
-
Charakterystyczne dla kuchni są słynne chińskie makrony, a podstawowymi składnikami są ryż, warzywa, kraby, ryby, tofu, wodorosty i mięsa.
-
Typowy japoński posiłek składa się z miski ryżu (gohan), zupy miso (miso shiru), marynowanych warzyw (tsukemono), a także z ryb lub mięsa
-
Kuchnia japońska słynie przede wszystkim z wielu gatunków ryżu i sushi.
-
Kuchnia japońska jest jedną z najzdrowszych i najbardziej harmonijnych na całym świecie
Chińska:
-
Związana z jest pięcioma smakami są to: słodki, słony, kwaśny, gorzki i ostry.
-
Jest to najbardziej różnorodna i zaskakująca kuchnia świata.
-
Dzisiejsza kuchnia chińska to połączenie wielu regionalnych kuchni, takich jak pekińska, szanghajska, kantońska, syczuańska, nyonya, chaozhu, sinciang, fukeńska i hunańska.
-
Każdy region ma swoje potrawy i smaki przewodnie
-
Zamiast sztućców używa się drewnianych lub bambusowych pałeczek
-
Popularne sosy: sojowy, ostrygowy, słodko kwaśny i hoisin
Tajska:
-
Kuchnia tajska potrafi być bardzo ostra. To jedna z najostrzejszych kuchni na świecie, a sekret tkwi w papryczce chilli. (produkty z chilli)
-
Kuchnia tajska jest dosyć specyficzna i w dużej mierze bazuje na naturalnym bogactwie przypraw i ziół
-
Niezależnie od regionu, jako główne danie zawsze serwowany jest ryż, a do niego rozmaite dodatki. Najbardziej popularnym jest ryż jaśminowy - bardzo aromatyczny i delikatny
-
Oprócz wspaniałych przypraw, kuchnię tajską wyróżnia szereg metod i sposobów przyrządzania jedzenia
-
dania najbardziej popularne: Pad thai , Pad see ew/pad kee mao, Zupa tom yum, Tom kha gai, Muu sate , Massaman curry
-
Najpopularniejsze piwa to Singha i Chang.
Koreańska:
-
ma bardzo wyraziste, konkretne smaki.
-
Dania koreańskie są niezwykle zdrowe - dodaje się do nich zwykle produkty fermentowane i kiszone.
-
Kuchnia koreańska jest pikantna, bardzo aromatyczna i intensywnie doprawiona – głównie czosnkiem, imbirem, olejem sezamowym, sosem sojowym, pastą sojową daenjang, czerwoną pastą chilli gochujang (to przez nią jedzenie jest intensywnie czerwone) i płatkami chilli gochukaru.
-
W Korei kuchnia jest ściśle związana patriotyzmem i poczuciem narodowej tożsamości, jest więc ona bardzo ważnym elementem życia koreańskiego.
Wietnamska:
-
Smaczna, zdrowa, sycąca i niezwykle kolorowa!
-
To połączenie słodyczy owoców z ostrym smakiem papryczki chilli, kwaśnej limonki z ostrym imbirem.
-
Flagowym daniem Wietnamu są sajgonki .Przypominają one nieco nasze krokiety, ale w smaku są zupełnie inne, bardziej delikatne, lżejsze.
-
W kuchni wietnamskiej ociekających tłuszczem mięs i gęstych sosów. Są za to zawsze świeże owoce i warzywa, zioła i aromatyczne przyprawy, kiełki, ryby, owoce morza, ryż lub makaron ryżowy. W potrawach jest też oczywiście mięso, ale to nie ono króluje.
Indyjska, hinduska
-
Na początek – ważne rozróżnienie. „Kuchnia indyjska” i „kuchnia hinduska” to dwa różne pojęcia.
-
Dania kuchni indyjskiej większości kojarzą się z intensywnym aromatem korzennych przypraw, lekką pikantnością oraz dużą ilością warzyw. Najpopularniejszym z nich jest curry przygotowywane na wiele różnych sposobów.
-
W Indiach mało kto używa podczas jedzenia sztućców. Większość, szczególnie w domu, posiłki spożywa prawą ręką. W ten sposób już przed włożeniem jedzenia do ust, dłonie zapoznają się z konsystencją i strukturą. Potęguje to wrażenia smakowe.
-
najczęściej stosowane przyprawy w kuchni indyjskiej to wszechobecna kurkuma oraz kmin, cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, chilli, kozieradka, goździki i kolendra.
-
Kuchnia hinduska jest bardzo różnorodna. Najbardziej popularne są dania z mięsem, szczególnie z uniwersalnym mięsem kurczaka. Nie brak w niej jednak również potraw z rybami i owocami morza. Wegetarianie mogą zaś liczyć na pokaźny wybór bezmięsnych przekąsek, zup oraz dań głównych.