Kuchnia azjatycka
( ilość produktów: 252 )
Kuchnia azjatycka dostarcza wielu oryginalnych doznań smakowych. Składa się ona przede wszystkim z kuchni: chińskiej, japońskiej, koreańskiej, tajskiej, wietnamskiej, indyjskiej oraz indonezyjskiej.
-
Wspólną cechą tych kuchni, rożnych regionów Azji są: sos sojowy, owoce morza, ryż, makaron ryżowy, warzywa, tofu, intensywne przyprawy azjatyckie (imbir, galangal, chili, kolendra, kafir).
-
Różnice natomiast wynikają ze sposobu przyrządzania oraz ilości dodawanych przypraw
-
nabiał nie jest praktykowany w kuchniach azjatyckich, zamiennikiem masła jest soja lub tofu.
Ogólne zarysy poszczególnych kuchni:
Japońska:
-
kuchnia japońska jest jedną z atrakcji turystycznych. Przygotowywanie potraw japońskich zawiera w sobie szereg obrzędów i jest ściśle związane z tradycją.
-
Charakterystyczne dla kuchni są słynne chińskie makrony, a podstawowymi składnikami są ryż, warzywa, kraby, ryby, tofu, wodorosty i mięsa.
-
Typowy japoński posiłek składa się z miski ryżu (gohan), zupy miso (miso shiru), marynowanych warzyw (tsukemono), a także z ryb lub mięsa
-
Kuchnia japońska słynie przede wszystkim z wielu gatunków ryżu i sushi.
-
Kuchnia japońska jest jedną z najzdrowszych i najbardziej harmonijnych na całym świecie
Chińska:
-
Związana z jest pięcioma smakami są to: słodki, słony, kwaśny, gorzki i ostry.
-
Jest to najbardziej różnorodna i zaskakująca kuchnia świata.
-
Dzisiejsza kuchnia chińska to połączenie wielu regionalnych kuchni, takich jak pekińska, szanghajska, kantońska, syczuańska, nyonya, chaozhu, sinciang, fukeńska i hunańska.
-
Każdy region ma swoje potrawy i smaki przewodnie
-
Zamiast sztućców używa się drewnianych lub bambusowych pałeczek
-
Popularne sosy: sojowy, ostrygowy, słodko kwaśny i hoisin
Tajska:
-
Kuchnia tajska potrafi być bardzo ostra. To jedna z najostrzejszych kuchni na świecie, a sekret tkwi w papryczce chilli. (produkty z chilli)
-
Kuchnia tajska jest dosyć specyficzna i w dużej mierze bazuje na naturalnym bogactwie przypraw i ziół
-
Niezależnie od regionu, jako główne danie zawsze serwowany jest ryż, a do niego rozmaite dodatki. Najbardziej popularnym jest ryż jaśminowy - bardzo aromatyczny i delikatny
-
Oprócz wspaniałych przypraw, kuchnię tajską wyróżnia szereg metod i sposobów przyrządzania jedzenia
-
dania najbardziej popularne: Pad thai , Pad see ew/pad kee mao, Zupa tom yum, Tom kha gai, Muu sate , Massaman curry
-
Najpopularniejsze piwa to Singha i Chang.
Koreańska:
-
ma bardzo wyraziste, konkretne smaki.
-
Dania koreańskie są niezwykle zdrowe - dodaje się do nich zwykle produkty fermentowane i kiszone.
-
Kuchnia koreańska jest pikantna, bardzo aromatyczna i intensywnie doprawiona – głównie czosnkiem, imbirem, olejem sezamowym, sosem sojowym, pastą sojową daenjang, czerwoną pastą chilli gochujang (to przez nią jedzenie jest intensywnie czerwone) i płatkami chilli gochukaru.
-
W Korei kuchnia jest ściśle związana patriotyzmem i poczuciem narodowej tożsamości, jest więc ona bardzo ważnym elementem życia koreańskiego.
Wietnamska:
-
Smaczna, zdrowa, sycąca i niezwykle kolorowa!
-
To połączenie słodyczy owoców z ostrym smakiem papryczki chilli, kwaśnej limonki z ostrym imbirem.
-
Flagowym daniem Wietnamu są sajgonki .Przypominają one nieco nasze krokiety, ale w smaku są zupełnie inne, bardziej delikatne, lżejsze.
-
W kuchni wietnamskiej ociekających tłuszczem mięs i gęstych sosów. Są za to zawsze świeże owoce i warzywa, zioła i aromatyczne przyprawy, kiełki, ryby, owoce morza, ryż lub makaron ryżowy. W potrawach jest też oczywiście mięso, ale to nie ono króluje.
Indyjska, hinduska
-
Na początek – ważne rozróżnienie. „Kuchnia indyjska” i „kuchnia hinduska” to dwa różne pojęcia.
-
Dania kuchni indyjskiej większości kojarzą się z intensywnym aromatem korzennych przypraw, lekką pikantnością oraz dużą ilością warzyw. Najpopularniejszym z nich jest curry przygotowywane na wiele różnych sposobów.
-
W Indiach mało kto używa podczas jedzenia sztućców. Większość, szczególnie w domu, posiłki spożywa prawą ręką. W ten sposób już przed włożeniem jedzenia do ust, dłonie zapoznają się z konsystencją i strukturą. Potęguje to wrażenia smakowe.
-
najczęściej stosowane przyprawy w kuchni indyjskiej to wszechobecna kurkuma oraz kmin, cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, chilli, kozieradka, goździki i kolendra.
-
Kuchnia hinduska jest bardzo różnorodna. Najbardziej popularne są dania z mięsem, szczególnie z uniwersalnym mięsem kurczaka. Nie brak w niej jednak również potraw z rybami i owocami morza. Wegetarianie mogą zaś liczyć na pokaźny wybór bezmięsnych przekąsek, zup oraz dań głównych.

Japońskie Mochi Ryżowe Ciastka z Nadzieniem Taro Słodycze Azjatyckie Love&Love 210g

Mochi z Nadzieniem Zielona Herbata Japońskie Ryżowe Green Tea Ciastka Kuchnia Świata Yuki&Love 210g

Przekąska Zielony Groszek w Posypce Wasabi Ostry Green Peas Japoński 67g

Pudding Azjatycki Owocowy Deser Mango Liczi Truskawka Orange Melon Miks Nata COCOA Malezja 6 x 80g

Chipsy z Plantyny Banana Skrobiowego Lekko Solone Salted Ekwador 85g

Mogu Mogu Napój Nata de Coco z Kawałkami Galaretki o Smaku Pomarańczowym 320ML

Mogu Mogu Napój Nata de Coco z Kawałkami Galaretki o Smaku Liczi 320ML

Mogu Mogu Napój Nata de Coco z Kawałkami Galaretki o Smaku Mango 320ML

Mogu Mogu Napój Nata de Coco z Kawałkami Galaretki o Smaku Truskawkowym 320ML

Mogu Mogu Napój Nata de Coco z Kawałkami Galaretki o Smaku Winogronowym 320ML

Chutney Sweet Mango Sos Z Owoców Egzotycznych Do Mięs Potraw Azjatyckich PASCO 360g

Marokańska Woda Różana do Ciasta Lemoniady z Kwiatu Róży Samra 245ML

Marokańska Woda Pomarańczowa Orange z Kwiatu Pomarańczy Blossom Samra 245ML

Solone Małe Krewetki Tiny Shrimp Saeujeot Bagoong Alamang Monika Brand 340G

Mieszanka Przypraw do Bulionu Gotowy Zestaw do Zupy Pho Siateczka Natural Spice 24G

Katsuobushi Japońskie Suszone Płatki Tuńczyka Dashi Bonito Wadakyu 40G

Pasta Krewetkowa Smażona Filipińska z Sfermentowanych Krewetek Guisado Bagoong Dagupan 230G

Suszone Wodorosty Glony Algi Sałatka z Wodorostów Suszona Oriental F&B 20G

Koreańskie Tteokbokki Kluseczki Ryżowe Topokki w Plastrach Slices Azja MATAMUT 600G

Przyprawa do Sosu Chow Mein Kantońskiego Azjatycka Stir Fry Lobo 30G

Mochi Z Nadzieniem Peanut Orzechowym Japońskie Ryżowe Ciastka Kuchnia Świata Love&Love 210g

Instant Zestaw do Bubble Tea Herbata Mleczna Boba Smak Czarna Herbata O's Bubble 4x60G

Instant Zestaw do Bubble Tea Herbata Mleczna Boba Smak Taro O's Bubble 4x60G

Instant Zestaw do Bubble Tea Herbata Mleczna Boba Smak Matcha O's Bubble 4x60G

Instant Zestaw do Bubble Tea Herbata Mleczna Boba Smak Kawa O's Bubble 4x60G

Wietnamskie Kostki Bulionowe Drobiowe Pho Ga do Zupy Azja Bao Long 75G

Koreańskie Tteokbokki Kluseczki Ryżowe Topokki w Słupkach Azja MATAMUT 600G

Sos Sriracha Ostry z Zielonym Chilli 54% Chilli Kuchnia Świata 455ML

Sos Sriracha Ostry z Extra Czosnkiem 51% Chilli Kuchnia Świata 455ML

Japońska Przyprawa w Proszku Shichimi Togarashi (Nanami Togarashi) Chilli Mieszanka 7 Przypraw S&B 300G

Herbata Zielona Jaśminowa Ekspresowa Azjatycka w Torebkach Tian Hu Shan 40G

Mieszanka na Ciasto do Smażonych Bananów w Cieście Kuchnia Azjatycka Lobo 85G

Mleczko Kokosowe Organiczne Bio do Zupy Azjatyckiej Kuchnie Świata Marina 400ml

Mąka z czarnego Kleistego Ryżu Bezglutenowa Tajska Thai Dancer 400G

Papier Ryżowy Kwadratowy 16CM do Sajgonek Spring Rolls Kuchnia Azjatycka HS Brand 500G

Pasta Przyprawa do Lemon Chicken Cytrynowego Kurczaka po Kantońsku Asian Home Gourmet 50G

Japońskie Mochi Ryżowe Ciastka Z Nadzieniem Bubble Milk Tea Boba Kuchnia Azjatycka Yuki&Love 180g

Pasta Przyprawa do Indyjskiego Dania z Ryżem Biryani Azja Home Gourmet 50G

Gotowa Pasta Przyprawa do Singapurskiego Kurczaka Z Ryżem Hainanese Chicken Rice Asian Home Gourmet 50G

Chiński Makaron z Fasoli Mung Glass Noodles Vermicelli HS Brand 200G

Japońska Pasta Curry Sos w Kostkach Golden Przyprawa Curry Hot Ostra 92g

Japońska Zupka w Kubku z Makaronem Smak Chicken Rosół Instant Cup Noodles Nissin 67G

Japońska Zupka w Kubku z Makaronem Pięć Smaków z Wołowiną Instant Cup Noodles Nissin 67G

Japońska Zupka w Kubku z Makaronem Soja Sos z Krewetkami Instant Cup Noodles Nissin 67G

Japońska Pasta Curry Sos w Kostkach Golden Curry Przyprawa Medium Hot Średnio Ostra 92g

Japońska Zupka w Kubku z Makaronem Smak Curry Instant Cup Noodles Nissin 67G

Mąka z Fasoli Mung Bezglutenowa na Makaron do Dań Azjatyckich 500G

Przyprawa Chilli i Piklowany Liść Musztardowca Ostry Pasta do Marynat Lao Gan Ma 60G

Suszone Chińskie Grzyby Uszaki Fungus White Back Black Naturalne Całe Golden Lily 100G

Suszone Chińskie Grzyby White Back Black Uszaki Fungus Paski Golden Lily 100G

Pasta Tamaryndowa Tajska Sos Z Tamaryndowca Kuchnie Świata Thai Dancer 250ML

Japońskie Mochi Roll Ryżowe Ciastka Z Kremowym Nadzieniem I Matcha Kuchnia Azjatycka Love&Love 150g

Japońskie Mochi Roll Ryżowe Ciastka Z Kremowym Nadzieniem I Orzeszkami Kuchnia Azjatycka Love&Love 150g

Japońskie Mochi Roll Ryżowe Ciastka Z Kremowym Nadzieniem I Sezamem Kuchnia Azjatycka Love&Love 150g

Mochi Z Nadzieniem Mango Japońskie Ryżowe Ciastka Azjatyckie Słodycze Yuki&Love 128g

Mochi Z Nadzieniem Matcha Zielona Herbata Japońskie Ryżowe Ciastka Kuchnia Świata Yuki&Love 128g

Japońskie Mochi Ryżowe Ciastka Z Pastą Z Czerwonej Fasoli Azuki Kuchnia Azjatycka Yuki&Love 140g

Marynata do Gotowania Mihyang Azjatycka z Korei Kuchnie Świata Ottogi 360ml

Olej Sezamowy z Prażonych Ziaren z Singapuru Kuchnię Świata POGODA 250ML

Sos Ostrygowy Tajlandia Oyster Sous Sos Rybny Fish Kuchnia Świata MAEKRUA 150ml

Love & Love Mochi Roll Ciastka Japońskie Ryżowe z Nadzieniem z Czerwonej Fasoli 150g

TURECKA OSTRA PASTA CHILLI SOS HARISSA HOT KUCHNIA ŚWIATA AZJATYCKA CEREN 190G

Mleczko Mleko Kokosowe Tajskie Napój Roślinny Kuchnie Świata Chaokoh 1l

Bio Mleczko Kokosowe Organiczne Do Zupy Azjatyckiej Kuchnie Świata 200ml

Pasta Chili Z Liściami Bazylii Do Marynat Zupy Azjatyckiej Kuchnie Świata 180g

Pasta Chilli Gochujang Koreańska do Sosu Tteokbokki Azjatycka Yopokki O'Food 500g

Olej Sezamowy Z Prażonych Ziaren Białego Sezamu Kuchnia Azjatycka Chee Seng 375ml
