Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kuchnia azjatycka

( ilość produktów: 340 )

 

Kuchnia azjatycka dostarcza wielu oryginalnych doznań smakowych. Składa się ona przede wszystkim z kuchni: chińskiej, japońskiej, koreańskiej, tajskiej, wietnamskiej, indyjskiej oraz indonezyjskiej.

  • Wspólną cechą tych kuchni, rożnych regionów Azji są: sos sojowy, owoce morza, ryż, makaron ryżowy, warzywa, tofu, intensywne przyprawy azjatyckie (imbir, galangal, chili, kolendra, kafir).

  • Różnice natomiast wynikają ze sposobu przyrządzania oraz ilości dodawanych przypraw

  • nabiał nie jest praktykowany w kuchniach azjatyckich, zamiennikiem masła jest soja lub tofu.

kuchnia azjatyckka abc store sklep

Ogólne zarysy poszczególnych kuchni:

Japońska:

  • kuchnia japońska jest jedną z atrakcji turystycznych. Przygotowywanie potraw japońskich zawiera w sobie szereg obrzędów i jest ściśle związane z tradycją.

  • Charakterystyczne dla kuchni są słynne chińskie makrony, a podstawowymi składnikami są ryż, warzywa, kraby, ryby, tofu, wodorosty i mięsa.

  • Typowy japoński posiłek składa się z miski ryżu (gohan), zupy miso (miso shiru), marynowanych warzyw (tsukemono), a także z ryb lub mięsa

  • Kuchnia japońska słynie przede wszystkim z wielu gatunków ryżu i sushi.

  • Kuchnia japońska jest jedną z najzdrowszych i najbardziej harmonijnych na całym świecie

 

Chińska:

  • Związana z jest pięcioma smakami są to: słodki, słony, kwaśny, gorzki i ostry.

  • Jest to najbardziej różnorodna i zaskakująca kuchnia świata.

  • Dzisiejsza kuchnia chińska to połączenie wielu regionalnych kuchni, takich jak pekińska, szanghajska, kantońska, syczuańska, nyonya, chaozhu, sinciang, fukeńska i hunańska.

  • Każdy region ma swoje potrawy i smaki przewodnie

  • Zamiast sztućców używa się drewnianych lub bambusowych pałeczek

  • Popularne sosy: sojowy, ostrygowy, słodko kwaśny i hoisin

 

Tajska:

  • Kuchnia tajska potrafi być bardzo ostra. To jedna z najostrzejszych kuchni na świecie, a sekret tkwi w papryczce chilli.  (produkty z chilli)

  • Kuchnia tajska jest dosyć specyficzna i w dużej mierze bazuje na naturalnym bogactwie przypraw i ziół

  • Niezależnie od regionu, jako główne danie zawsze serwowany jest ryż, a do niego rozmaite dodatki. Najbardziej popularnym jest ryż jaśminowy - bardzo aromatyczny i delikatny

  • Oprócz wspaniałych przypraw, kuchnię tajską wyróżnia szereg metod i sposobów przyrządzania jedzenia

  • dania najbardziej popularne: Pad thai  , Pad see ew/pad kee mao, Zupa tom yum, Tom kha gai, Muu sate , Massaman curry

  • Najpopularniejsze piwa to Singha i Chang.

Koreańska:

  • ma bardzo wyraziste, konkretne smaki.

  • Dania koreańskie są niezwykle zdrowe - dodaje się do nich zwykle produkty fermentowane i kiszone.

  • Kuchnia koreańska jest pikantna, bardzo aromatyczna i intensywnie doprawiona – głównie czosnkiem, imbirem, olejem sezamowym, sosem sojowym, pastą sojową daenjang, czerwoną pastą chilli gochujang (to przez nią jedzenie jest intensywnie czerwone) i płatkami chilli gochukaru.

  • W Korei kuchnia jest ściśle związana patriotyzmem i poczuciem narodowej tożsamości, jest więc ona bardzo ważnym elementem życia koreańskiego.

 

Wietnamska:

  • Smaczna, zdrowa, sycąca i niezwykle kolorowa!

  • To połączenie słodyczy owoców z ostrym smakiem papryczki chilli, kwaśnej limonki z ostrym imbirem.

  • Flagowym daniem Wietnamu są sajgonki .Przypominają one nieco nasze krokiety, ale w smaku są zupełnie inne, bardziej delikatne, lżejsze.

  • W kuchni wietnamskiej ociekających tłuszczem mięs i gęstych sosów. Są za to zawsze świeże owoce i warzywa, zioła i aromatyczne przyprawy, kiełki, ryby, owoce morza, ryż lub makaron ryżowy. W potrawach jest też oczywiście mięso, ale to nie ono króluje.

 

Indyjska, hinduska

  • Na początek – ważne rozróżnienie. „Kuchnia indyjska” i „kuchnia hinduska” to dwa różne pojęcia.

  • Dania kuchni indyjskiej większości kojarzą się z intensywnym aromatem korzennych przypraw, lekką pikantnością oraz dużą ilością warzyw. Najpopularniejszym z nich jest curry przygotowywane na wiele różnych sposobów.

  • W Indiach mało kto używa podczas jedzenia sztućców. Większość, szczególnie w domu, posiłki spożywa prawą ręką. W ten sposób już przed włożeniem jedzenia do ust, dłonie zapoznają się z konsystencją i strukturą. Potęguje to wrażenia smakowe.

  • najczęściej stosowane przyprawy w kuchni indyjskiej to wszechobecna kurkuma oraz kmin, cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, chilli, kozieradka, goździki i kolendra.

  • Kuchnia hinduska jest bardzo różnorodna. Najbardziej popularne są dania z mięsem, szczególnie z uniwersalnym mięsem kurczaka. Nie brak w niej jednak również potraw z rybami i owocami morza. Wegetarianie mogą zaś liczyć na pokaźny wybór bezmięsnych przekąsek, zup oraz dań głównych.

     

Zaufane Opinie IdoSell
4.92 / 5.00 64 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-01-20
Wszystko super
2023-10-06
Wszystko ok
pixel