Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Tapioka

( ilość produktów: 6 )

Wszyscy znamy pojęcie i zastosowanie  mąki i ryżu, ale o tapioce nie wszyscy słyszeli, dlatego opowiemy wam o niej, bo warto mieć ją w swoich zasobach kuchennych. 

Tapioka co to jest?

  • Uzyskuje się ją z manioku, a konkretnie z jego sporych bulw, Tapiokę uzyskuje się w efekcie obróbki manioku, korzeń jest myty, obierany, rozdrabniany, a następnie oddziela się i odwadnia skrobię. Produkt ten najczęściej występuje w postaci charakterystycznych kulek lub mąki.

  • stanowi dobrą alternatywę dla tradycyjnej mąki pszennej

  • Skrobia z manioku naturalnie nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i nie uczula, jest doskonałym zagęszczaczem.

  • Nie posiada smaku i zapachu, dlatego nie ingeruje w smak potraw

  • Skrobia z manioku może być bezpiecznie spożywana przez wszystkich, również malutkie dzieci, osoby starsze lub borykające się z problemami z układem pokarmowym, działa bardzo dobrze na żołądek i jelita.

  • nie uczula

tapioka zasrosowanie abc store sklep

Zastosowanie w kuchni:

  • Tapioka jest stosowana do zagęszczania musów, sosów, kisieli czy puddingów, może zastąpić makaron lub tradycyjną kaszę, świetnie sprawdza się jako główny składnik deserów, może być też używana jako zamiennik mąki.

  • W Polsce największą popularnością cieszy się pod postacią tzw. bubble tea, czyli napojowi na bazie herbaty z dodatkiem aromatów owocowych (lub mleka) oraz umieszczonych na dnie kulek tapioki. Kulki te można wcześniej namoczyć w soku z cytrusów lub w syropie owocowym, uzyskując tym samym niebanalny dodatek do drinków. Tapioka może być też oryginalnym zamiennikiem makaronu, np. w tradycyjnym rosole. Świetnie sprawdzi się także w sałatce zamiast kaszy kuskus.

Zaufane Opinie IdoSell
4.92 / 5.00 64 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-12-17
Realizacja ok ale całkowity brak możliwości kontaktu telefonicznego, na jedynym podanym na stronie od razu włączała się się poczta
2023-10-06
Wszystko ok
pixel