Tapioka
( ilość produktów: 3 )Wszyscy znamy pojęcie i zastosowanie mąki i ryżu, ale o tapioce nie wszyscy słyszeli, dlatego opowiemy wam o niej, bo warto mieć ją w swoich zasobach kuchennych.
Tapioka co to jest?
-
Uzyskuje się ją z manioku, a konkretnie z jego sporych bulw, Tapiokę uzyskuje się w efekcie obróbki manioku, korzeń jest myty, obierany, rozdrabniany, a następnie oddziela się i odwadnia skrobię. Produkt ten najczęściej występuje w postaci charakterystycznych kulek lub mąki.
-
stanowi dobrą alternatywę dla tradycyjnej mąki pszennej
-
Skrobia z manioku naturalnie nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i nie uczula, jest doskonałym zagęszczaczem.
-
Nie posiada smaku i zapachu, dlatego nie ingeruje w smak potraw
-
Skrobia z manioku może być bezpiecznie spożywana przez wszystkich, również malutkie dzieci, osoby starsze lub borykające się z problemami z układem pokarmowym, działa bardzo dobrze na żołądek i jelita.
-
nie uczula
Zastosowanie w kuchni:
-
Tapioka jest stosowana do zagęszczania musów, sosów, kisieli czy puddingów, może zastąpić makaron lub tradycyjną kaszę, świetnie sprawdza się jako główny składnik deserów, może być też używana jako zamiennik mąki.
-
W Polsce największą popularnością cieszy się pod postacią tzw. bubble tea, czyli napojowi na bazie herbaty z dodatkiem aromatów owocowych (lub mleka) oraz umieszczonych na dnie kulek tapioki. Kulki te można wcześniej namoczyć w soku z cytrusów lub w syropie owocowym, uzyskując tym samym niebanalny dodatek do drinków. Tapioka może być też oryginalnym zamiennikiem makaronu, np. w tradycyjnym rosole. Świetnie sprawdzi się także w sałatce zamiast kaszy kuskus.