Makarony
( ilość produktów: 3 )Makaronowy zawrót głowy.
Światowy dzień makaronu obchodzimy 25 października. Wersje skąd pochodzi są sporne: walczą o to miano Chiny i Włochy. Ale powszechnie wiadomo, że to Włosi go spopularyzowali w Europie i na całym świecie.
Co to są makarony?
Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.
Makaron Spaghetti – długi makaron nitki.
Makaron Tagliatelle – makaron wstążki.
Makaron Fusilli – makaron świderki.
Makaron Penne – makaron rurki.
Makaron Conchiglioni – makaron muszle.
Makaron Pappardelle – szeroki makaron wstążki.
Ogólnie rzecz biorąc, istnieje ponad 300 odmian makaronów, a tak naprawdę jest ich tyle, ile wymyślą włoskie gospodynie. Ich nazwy najczęściej wywodzą się od kształtu jaki przybierają.
Ciekawostki:
-
Polacy zjadają średnio 5 kg makaronu rocznie, znajdujemy się tym samym na 19. miejscu na świecie
-
Polska marka Lubella od 1881 roku mieli ziarna na mąkę we własnym młynie. To z niej powstają makarony
-
W Japonii w 2010 roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776 m.
-
Jedzenie makaronu łyżką i widelcem to polski pomysł. Włosi uważają go za profanację.
-
al dente - oznacza, że makaron powinien być jędrny, lekko twardy i stawiać delikatny opór zębom
-
najpopularniejszy makaron na świecie to spaghetti, w Polsce – krajanka
-
makaron jest rewelacyjnym źródłem węglowodanów, witamin z grupy B oraz żelaza.
-
Makaron dostarcza energii i syci na długo dzięki zawartości skrobi, która należy do węglowodanów złożonych — paliwa energetycznego dla naszego ciała i mózgu. Nasz organizm bardzo wolno trawi skrobię, więc jedząc makaron, łatwiej zadbamy o sylwetkę.
-
Poznaj przepis na szybkie spaghetti od Abc-store zobacz przepis tutaj