Najpopularniejszy makaron na świecie - przepis

Spaghetti, bo oczywiście o nim mowa, to najbardziej popularny i znany rodzaj makaronu na świecie. Każdy z nas nie raz próbował spaghetti w różnych odsłonach.
Makaron ten oczywiście pochodzi z Włoch i tradycyjnie jest wytwarzany z semoliny z pszenicy durum.
Według jednej z włoskich opowieści ten rodzaj makaronu został sprowadzony przez znanego, włoskiego podróżnika Marco Polo z podróży z Chin.
Czym właściwie jest makaron spaghetti?
Spaghetti to popularne, długie, cienkie nitki, o cylindrycznym kształcie. Jednak we Włoszech znajdziemy różne rodzaje spaghetti, które odróżnia długość nitek czy ich grubość.
Czy wiecie, że istnieją też grubsze rodzaje spaghetti, które w środku „nitki” mają dziurkę? Dodanie lekkiego sosu spowoduje, że wpłynie on do wnętrza makaronu i wypełni go aromatycznym smakiem. Przykładem jest spaghetti bucatini nr 9.
Warto też zaznaczyć, że spaghetti to makaron, który nie potrzebuje długiego gotowania. Już w około 8-12 min mamy gotowy makaron, dzięki czemu możemy przygotować szybki posiłek. Wystarczy dodać ulubiony sos i BUON APPETITO!
Najpopularniejsze włoskie potrawy z makaronem spaghetti to:
- spaghetti aglio e olio,
- spaghetti bolognese,
- spaghetti napoli,
- spaghetti carbonara,
- spaghetti alla puttanesca.
A z ciekawostek na koniec - musicie to wiedzieć, jeśli jesteście fanami spaghetti - 4 stycznia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Spaghetti!
Przepis na spaghetti alla ABC-store
Składniki:
- Makaron Barilla, polecamy:
- Sos pomidorowy Barilla
- Świeża bazylia
- Parmezan lub grana padano
- Mięso mielone wołowe lub wieprzowe (opcjonalnie)
- Oliwa z oliwek
- Cebula
- Czosnek
Wstaw wodę na makaron i delikatnie posól. Po zagotowaniu wody dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj! Włoski makaron najlepiej smakuje al dente.
W czasie, gdy makaron się gotuje podsmaż na łyżce oliwy z oliwek cebulę, a gdy się zeszli dodaj drobno pokrojony czosnek. Następnie dodaj mięso i podsmaż. Następnie zalej wszystko sosem pomidorowym Barilla.
Po ugotowaniu makaronu, odcedź go i dodaj do garnka z sosem. Wyłącz gaz i dodaj siekanej, świeżej bazylii.
Wymieszaj wszystko lub podaj oddzielnie - tak jak lubisz! Na koniec posyp parmezanem lub grana padano i udekoruj świeżą bazylią.
Jeśli wybierasz wersję bez mięsa to podgrzej sos pomidorowy Barilla w garnku, wymieszaj z ugotowanym spaghetti i podawaj najlepiej w głębokim talerzu. Udekoruj bazylią i posyp niewielką ilością parmezanu lub grana padano.
BUON APPETITO!