Kuchnia azjatycka
( ilość produktów: 123 )
Kuchnia azjatycka dostarcza wielu oryginalnych doznań smakowych. Składa się ona przede wszystkim z kuchni: chińskiej, japońskiej, koreańskiej, tajskiej, wietnamskiej, indyjskiej oraz indonezyjskiej.
-
Wspólną cechą tych kuchni, rożnych regionów Azji są: sos sojowy, owoce morza, ryż, makaron ryżowy, warzywa, tofu, intensywne przyprawy azjatyckie (imbir, galangal, chili, kolendra, kafir).
-
Różnice natomiast wynikają ze sposobu przyrządzania oraz ilości dodawanych przypraw
-
nabiał nie jest praktykowany w kuchniach azjatyckich, zamiennikiem masła jest soja lub tofu.
Ogólne zarysy poszczególnych kuchni:
Japońska:
-
kuchnia japońska jest jedną z atrakcji turystycznych. Przygotowywanie potraw japońskich zawiera w sobie szereg obrzędów i jest ściśle związane z tradycją.
-
Charakterystyczne dla kuchni są słynne chińskie makrony, a podstawowymi składnikami są ryż, warzywa, kraby, ryby, tofu, wodorosty i mięsa.
-
Typowy japoński posiłek składa się z miski ryżu (gohan), zupy miso (miso shiru), marynowanych warzyw (tsukemono), a także z ryb lub mięsa
-
Kuchnia japońska słynie przede wszystkim z wielu gatunków ryżu i sushi.
-
Kuchnia japońska jest jedną z najzdrowszych i najbardziej harmonijnych na całym świecie
Chińska:
-
Związana z jest pięcioma smakami są to: słodki, słony, kwaśny, gorzki i ostry.
-
Jest to najbardziej różnorodna i zaskakująca kuchnia świata.
-
Dzisiejsza kuchnia chińska to połączenie wielu regionalnych kuchni, takich jak pekińska, szanghajska, kantońska, syczuańska, nyonya, chaozhu, sinciang, fukeńska i hunańska.
-
Każdy region ma swoje potrawy i smaki przewodnie
-
Zamiast sztućców używa się drewnianych lub bambusowych pałeczek
-
Popularne sosy: sojowy, ostrygowy, słodko kwaśny i hoisin
Tajska:
-
Kuchnia tajska potrafi być bardzo ostra. To jedna z najostrzejszych kuchni na świecie, a sekret tkwi w papryczce chilli. (produkty z chilli)
-
Kuchnia tajska jest dosyć specyficzna i w dużej mierze bazuje na naturalnym bogactwie przypraw i ziół
-
Niezależnie od regionu, jako główne danie zawsze serwowany jest ryż, a do niego rozmaite dodatki. Najbardziej popularnym jest ryż jaśminowy - bardzo aromatyczny i delikatny
-
Oprócz wspaniałych przypraw, kuchnię tajską wyróżnia szereg metod i sposobów przyrządzania jedzenia
-
dania najbardziej popularne: Pad thai , Pad see ew/pad kee mao, Zupa tom yum, Tom kha gai, Muu sate , Massaman curry
-
Najpopularniejsze piwa to Singha i Chang.
Koreańska:
-
ma bardzo wyraziste, konkretne smaki.
-
Dania koreańskie są niezwykle zdrowe - dodaje się do nich zwykle produkty fermentowane i kiszone.
-
Kuchnia koreańska jest pikantna, bardzo aromatyczna i intensywnie doprawiona – głównie czosnkiem, imbirem, olejem sezamowym, sosem sojowym, pastą sojową daenjang, czerwoną pastą chilli gochujang (to przez nią jedzenie jest intensywnie czerwone) i płatkami chilli gochukaru.
-
W Korei kuchnia jest ściśle związana patriotyzmem i poczuciem narodowej tożsamości, jest więc ona bardzo ważnym elementem życia koreańskiego.
Wietnamska:
-
Smaczna, zdrowa, sycąca i niezwykle kolorowa!
-
To połączenie słodyczy owoców z ostrym smakiem papryczki chilli, kwaśnej limonki z ostrym imbirem.
-
Flagowym daniem Wietnamu są sajgonki .Przypominają one nieco nasze krokiety, ale w smaku są zupełnie inne, bardziej delikatne, lżejsze.
-
W kuchni wietnamskiej ociekających tłuszczem mięs i gęstych sosów. Są za to zawsze świeże owoce i warzywa, zioła i aromatyczne przyprawy, kiełki, ryby, owoce morza, ryż lub makaron ryżowy. W potrawach jest też oczywiście mięso, ale to nie ono króluje.
Indyjska, hinduska
-
Na początek – ważne rozróżnienie. „Kuchnia indyjska” i „kuchnia hinduska” to dwa różne pojęcia.
-
Dania kuchni indyjskiej większości kojarzą się z intensywnym aromatem korzennych przypraw, lekką pikantnością oraz dużą ilością warzyw. Najpopularniejszym z nich jest curry przygotowywane na wiele różnych sposobów.
-
W Indiach mało kto używa podczas jedzenia sztućców. Większość, szczególnie w domu, posiłki spożywa prawą ręką. W ten sposób już przed włożeniem jedzenia do ust, dłonie zapoznają się z konsystencją i strukturą. Potęguje to wrażenia smakowe.
-
najczęściej stosowane przyprawy w kuchni indyjskiej to wszechobecna kurkuma oraz kmin, cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, chilli, kozieradka, goździki i kolendra.
-
Kuchnia hinduska jest bardzo różnorodna. Najbardziej popularne są dania z mięsem, szczególnie z uniwersalnym mięsem kurczaka. Nie brak w niej jednak również potraw z rybami i owocami morza. Wegetarianie mogą zaś liczyć na pokaźny wybór bezmięsnych przekąsek, zup oraz dań głównych.

MIESZANKA PRZYPRAW DO SMAŻONYCH WARZYW PANG GISA FILIPINY MAMA SITAS 10G

PASTA KOREAŃSKA ZUPA KIMCHI GOTOWA BAZA KUCHNIA ŚWIATA ASIAN HOUSE 50G

PASTA GOTOWY SOS SECZUAŃSKI KUNG PAO DO KURCZAKA STIR FRY ASIAN HOME 50G

PRZYPRAWA AZJATYCKA DO SMAŻONEGO RYŻU FRIED RICE KUCHNIA ŚWIATA LOBO 25G

PRZYPRAWA AZJATYCKA OSTRE SKRZYDEŁKA KURCZAKA KUCHNIE ŚWIATA LOBO 50G

PASTA GOTOWY SOS YUM YENTAFO PRZYPRAWA TAJSKA KUCHNIA ŚWIATA AZJA LOBO 60G

PANIERKA AZJATYCKA PANKO DO KOTLETÓW I KREWETEK KOREAŃSKA BAKERS1000G

PAPIER RYŻOWY OKRĄGŁY 21CM SAJGONKI SPRING ROLLS KUCHNIA AZJATYCKA 200G

OLEJ SEZAMOWY Z PRAŻONEGO CZARNEGO SEZAMU AZJATYCKA KUCHNIA YI YUAN SEZAME OIL 150ML

RYŻ CZERWONY PEŁNOZIARNISTY TAJLANDIA GOLDEN PHOENIX KUCHNIE ŚWIATA 1KG

MAKARON DO RAMENU PSZENNY BŁYSKAWICZNY AZJATYCKI KUCHNIA ŚWIATA FU SHOU 500G

PASTA DO ZUPY MISO RED CZERWONA KUCHNIA AZJATYCKA 400G

PASTA DO ZUPY PHO KUCHNIA AZJATYCKA BEEF FLYING GOOSE 195G

MĄKA Z POCHRZYNU ZE SŁODKIEGO ZIEMNIAKA BEZGLUTENOWA KUCHNIA AZJATYCKA 910G

MAKRELA SUSZONA W SOSIE XO CHILLI KONSERWA KUCHNIA ŚWIATA AZJATYCKA 160G

PASTA ZIELONE CURRY DO KUCHNI AZJATYCKIEJ GREEN CURRY THAI DANCER 50G

PASTA CZERWONE CURRY DO KUCHNI AZJATYCKIEJ RED CURRY THAI DANCER 50G

PASTA ŻÓŁTE CURRY DO KUCHNI AZJATYCKIEJ YELLOW CURRY THAI DANCER 50G

OCET W PROSZKU JAPOŃSKI ZAPRAWA DO SUHI POTRAW KUCHNIE ŚWIATA 35G

MAKARON PSZENNY BŁYSKAWICZNY AZJATYCKI DO ZUPY QUICK NOODLE KUCHNIA ŚWIATA SPRING HAPPINES 250G

MAKARON KUKURYDZIANY BEZGLUTENOWY NOODLE NITKI AZJATYCKI MONIKA 227G

PAPIER RYŻOWY TRÓJKĄTNY SAJGONKI SPRING ROLLS KUCHNIA AZJATYCKA 500G

OLEJ SEZAMOWY DO SMAŻENIA AZJATYCKA KUCHNIA OH AIK GUAN SEZAME OIL 360ML

OLEJ SOJOWY DO SMAŻENIA SAŁATEK AZJATYCKA KUCHNIA GOLDEN TURTLE 1L

SOS CHILLI SRIRACHA Z KONOPIĄ HOT HEMP FLYING GOOSE 455ML

SOS CHILLI SRIRACHA Z CZARNYM PIEPRZEM HOT MEGA FLYING GOOSE 455ML

RYŻ JAŚMINOWY PEŁNOZIARNISTY TAJLANDIA BROWN RICE KUCHNIA ŚWIATA ROYAL TIGER 1KG

RYŻ FIOLETOWY AZJATYCKI RICE BERRY TAJLANDIA BEZ GMO KUCHNIA ŚWIATA GOLDEN PHOENIX 1KG

PASCO TANDOORI MARINADE PASTE MARYNATA ZIOŁA PRZYPRAWY LEKKO OSTRA 270G

MLEKO KOKOSOWE TAJLANDIA DO ZUP AZJATYCKICH Z KUCHNI ŚWIATA CHAOKOH UHT 250ML

OLEJ ARACHIDOWY ORZESZKÓW ZIEMNYCH KUCHNIA AZJATYCKA PEANUT OIL GOLDEN TURTLE 1000ML

SOS CHILLI SRIRACHA HOT WĘDZONY DYM SMOKEY AZJATYCKI FLYING GOOSE 455ML

SOS CHILLI SRIRACHA HOT Z MUSZTARDĄ AZJATYCKA MARYNATA FLYING GOOSE 455ML

SOS SRIRACHA EXTRA CHILLI OSTRY Z LIŚCIEM LIMONKI KAFIR LEAF FLYING GOOSE 455ML

SOS HOISIN SŁODKO OSTRY Z PASTY SOJOWEJ AZJATYCKA KUCHNIA FLYING GOOSE 455ML

SOS SRIRACHA HOT ŻÓŁTE CHILLI AZJATYCKI OSTRY YELLOW CHILLI FLYING GOOSE 455ML

SOS SRIRACHA EXTREMALY HOT MEGA CHILLI BLACKOUT FLYING GOOSE 455ML

SOS SRIRACHA HOT CHILLI Z CEBULĄ OSTRY AZJATYCKA KUCHNIA ONION FLYING GOOSE 455ML

SOS SRIRACHA HOT CHILLI IMBIR OSTRY SOS KUCHNIA AZJATYCKA GINGER INGWER FLYING GOOSE 455ML

SOS CHILLI SRIRACHA GALANGAL HOT IMBIR FLYING GOOSE 455ML

SOS SRIRACHA HOT CHILLI Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ KUCHNIA AZJATYCKA LEMON GRASS FLYING GOOSE 455ML

PASTA KREWETKOWA TAJSKA SHRIMP AZJATYCKA KUCHNIA MAE PRANOM 350G

THAI DANCER SOS SWEET CHILLI BLACK BUTELKA 730ML

TAPIOKA KULKI ZIELONE PEREŁKI MANIOK DO PUDDINGU JOGURTU THAI DANCER T454G

LOBO PASTA TAJSKA BAZYLIA PRZYPRAWA DO KUCHNI AZJATYCKIEJ THAI BASIL 400G

OCET KOKOSOWY FILIPINY DO MARYNAT I SOSÓW MARCA PINA 750ML

WASABI PASTA DO SUSHI PRZYPRAWA OSTRY CHRZAN AZJATYCKA KUCHNIA S&B 170G/158 ML

WASABI PROSZEK DO SUSHI PRZYPRAWA OSTRY CHRZAN AZJATYCKA KUCHNIA S&B PUSZKA 30G

GLUTAMINIAN SODU AZJATYCKI WZMACNIACZ SMAKU MSG AJINO 1KG

YUZU SOK CYTRUSOWY OWOCOWY JAPOŃSKI BARDZO KWASNY DO MARYNATY DRINKÓW 180ML

SOS DRESSING Z GRANATU DO SERA I SAŁAT CEREN 340G
- 1
- 2