Kuchnia azjatycka
( ilość produktów: 81 )
Kuchnia azjatycka dostarcza wielu oryginalnych doznań smakowych. Składa się ona przede wszystkim z kuchni: chińskiej, japońskiej, koreańskiej, tajskiej, wietnamskiej, indyjskiej oraz indonezyjskiej.
-
Wspólną cechą tych kuchni, rożnych regionów Azji są: sos sojowy, owoce morza, ryż, makaron ryżowy, warzywa, tofu, intensywne przyprawy azjatyckie (imbir, galangal, chili, kolendra, kafir).
-
Różnice natomiast wynikają ze sposobu przyrządzania oraz ilości dodawanych przypraw
-
nabiał nie jest praktykowany w kuchniach azjatyckich, zamiennikiem masła jest soja lub tofu.
Ogólne zarysy poszczególnych kuchni:
Japońska:
-
kuchnia japońska jest jedną z atrakcji turystycznych. Przygotowywanie potraw japońskich zawiera w sobie szereg obrzędów i jest ściśle związane z tradycją.
-
Charakterystyczne dla kuchni są słynne chińskie makrony, a podstawowymi składnikami są ryż, warzywa, kraby, ryby, tofu, wodorosty i mięsa.
-
Typowy japoński posiłek składa się z miski ryżu (gohan), zupy miso (miso shiru), marynowanych warzyw (tsukemono), a także z ryb lub mięsa
-
Kuchnia japońska słynie przede wszystkim z wielu gatunków ryżu i sushi.
-
Kuchnia japońska jest jedną z najzdrowszych i najbardziej harmonijnych na całym świecie
Chińska:
-
Związana z jest pięcioma smakami są to: słodki, słony, kwaśny, gorzki i ostry.
-
Jest to najbardziej różnorodna i zaskakująca kuchnia świata.
-
Dzisiejsza kuchnia chińska to połączenie wielu regionalnych kuchni, takich jak pekińska, szanghajska, kantońska, syczuańska, nyonya, chaozhu, sinciang, fukeńska i hunańska.
-
Każdy region ma swoje potrawy i smaki przewodnie
-
Zamiast sztućców używa się drewnianych lub bambusowych pałeczek
-
Popularne sosy: sojowy, ostrygowy, słodko kwaśny i hoisin
Tajska:
-
Kuchnia tajska potrafi być bardzo ostra. To jedna z najostrzejszych kuchni na świecie, a sekret tkwi w papryczce chilli. (produkty z chilli)
-
Kuchnia tajska jest dosyć specyficzna i w dużej mierze bazuje na naturalnym bogactwie przypraw i ziół
-
Niezależnie od regionu, jako główne danie zawsze serwowany jest ryż, a do niego rozmaite dodatki. Najbardziej popularnym jest ryż jaśminowy - bardzo aromatyczny i delikatny
-
Oprócz wspaniałych przypraw, kuchnię tajską wyróżnia szereg metod i sposobów przyrządzania jedzenia
-
dania najbardziej popularne: Pad thai , Pad see ew/pad kee mao, Zupa tom yum, Tom kha gai, Muu sate , Massaman curry
-
Najpopularniejsze piwa to Singha i Chang.
Koreańska:
-
ma bardzo wyraziste, konkretne smaki.
-
Dania koreańskie są niezwykle zdrowe - dodaje się do nich zwykle produkty fermentowane i kiszone.
-
Kuchnia koreańska jest pikantna, bardzo aromatyczna i intensywnie doprawiona – głównie czosnkiem, imbirem, olejem sezamowym, sosem sojowym, pastą sojową daenjang, czerwoną pastą chilli gochujang (to przez nią jedzenie jest intensywnie czerwone) i płatkami chilli gochukaru.
-
W Korei kuchnia jest ściśle związana patriotyzmem i poczuciem narodowej tożsamości, jest więc ona bardzo ważnym elementem życia koreańskiego.
Wietnamska:
-
Smaczna, zdrowa, sycąca i niezwykle kolorowa!
-
To połączenie słodyczy owoców z ostrym smakiem papryczki chilli, kwaśnej limonki z ostrym imbirem.
-
Flagowym daniem Wietnamu są sajgonki .Przypominają one nieco nasze krokiety, ale w smaku są zupełnie inne, bardziej delikatne, lżejsze.
-
W kuchni wietnamskiej ociekających tłuszczem mięs i gęstych sosów. Są za to zawsze świeże owoce i warzywa, zioła i aromatyczne przyprawy, kiełki, ryby, owoce morza, ryż lub makaron ryżowy. W potrawach jest też oczywiście mięso, ale to nie ono króluje.
Indyjska, hinduska
-
Na początek – ważne rozróżnienie. „Kuchnia indyjska” i „kuchnia hinduska” to dwa różne pojęcia.
-
Dania kuchni indyjskiej większości kojarzą się z intensywnym aromatem korzennych przypraw, lekką pikantnością oraz dużą ilością warzyw. Najpopularniejszym z nich jest curry przygotowywane na wiele różnych sposobów.
-
W Indiach mało kto używa podczas jedzenia sztućców. Większość, szczególnie w domu, posiłki spożywa prawą ręką. W ten sposób już przed włożeniem jedzenia do ust, dłonie zapoznają się z konsystencją i strukturą. Potęguje to wrażenia smakowe.
-
najczęściej stosowane przyprawy w kuchni indyjskiej to wszechobecna kurkuma oraz kmin, cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, chilli, kozieradka, goździki i kolendra.
-
Kuchnia hinduska jest bardzo różnorodna. Najbardziej popularne są dania z mięsem, szczególnie z uniwersalnym mięsem kurczaka. Nie brak w niej jednak również potraw z rybami i owocami morza. Wegetarianie mogą zaś liczyć na pokaźny wybór bezmięsnych przekąsek, zup oraz dań głównych.

PASCO TANDOORI MARINADE PASTE MARYNATA ZIOŁA PRZYPRAWY LEKKO OSTRA 270G

FLYING GOOSE SOS SRIRACHA HOT CHILLI SMOKEY 455ML

FLYING GOOSE SOS SRIRACHA HOT CHILLI MUSTARD 455ML

FLYING GOOSE SOS SRIRACHA SCHARFE CHILLI EXTRA KAFFIR LIME LEAF 455ML

FLYING GOOSE SOS SRIRACHA HOT CHILLI YELLOW CHILLI 455ML

FLYING GOOSE SOS SRIRACHA HOT CHILLI ONION ZWIEBEL 455ML

FLYING GOOSE SOS SRIRACHA HOT CHILLI LEMON GRASS ZITRONENGRAS 455ML

THAI DANCER SOS SWEET CHILLI HOT&SPICY BUTELKA 900G/735ML
