Mąka indyjska pszenna ATTA na wagę do chlepka rotis chakki pure wheat 0% maida 1kg
- Mąka indyjska oryginalna super premium jakość pszenna ATTA chakki idealnie nadaje się do wypieku chlebków indyjskich rotis. Czysta 100% mąka pszenna z 0%maida. Pure wheat 0% maida. Opakowanie 1kg
MĄKA INDYJSKA ATTA PSZENNA 0% MAIDA CHAKKI PREMIUM JAKOŚĆ DO CHLEBKÓW ROTIS 1KG ( na wagę)
to wysokiej jakości miękka mąka indyjska , idealnie zmielona metoda Chakki, czyli mielenie kamieniem.
Wyprodukowany w 100% z czystej pszenicy, z 0% maida.
Mąka pszenna indyjska Maida 0% to bardzo drobno mielona mąka pszenna, typowa dla kuchni indyjskiej.
Dzięki tej oryginalnej i wysokiej jakości mące indyjskiej zrobisz puszyste, miękkie, super elastyczne ciasto na wiele znanych potraw indyjskich.
Idealny do robienia puszystych rotis, parathas, naan i innych tradycyjnych chlebków indyjskich.
Oznaczenie „0%” odnosi się do braku otrębów i błonnika
(czyli że jest to mąka całkowicie rafinowana, pozbawiona części pełnoziarnistych) odpowiednik białej mąki typu 450.
Cechy mąki Maida:
-
Produkowana z pszenicy, ale mocno przetworzona i rafinowana
-
Bardzo jasna, biała, gładka
-
Zawiera mało błonnika, praktycznie żadnych otrębów
-
Zazwyczaj bogata w gluten, ale delikatna w strukturze
Zastosowanie:
Mąka Maida jest bardzo wszechstronna i używana w kuchni indyjskiej i południowoazjatyckiej głównie do:
-
Wypieków: naan, paratha, puri, bhatura
-
Słodyczy: np. gulab jamun, jalebi
-
Ciasta i ciastek (np. indyjskie ciastka nankhatai)
-
Makaronów, pierogów (np. samosy, momos – zwłaszcza ciasto)
Ale to co wiemy na pewno:
-
Nie nadaje się do chleba na zakwasie (ma za mało wartości odżywczych)
-
Świetnie sprawdza się tam, gdzie potrzeba lekkiego, miękkiego ciasta
Pochodzenie: Indie
Producent: Taj Indian
Pojemność: 1kg









