Mąka z tapioki maniok gari Ghana bezglutenowa wege Cassava afrykańska 1kg
- Cassava gari to afrykańska bezglutenowa mąka z tapioki używana do wytwarzania ciasta. Nie ma smaku więc jest bezglutenową masa wypełniająca dietę. Można ją wykorzystać z zimną woda jak i z ciepła wodą. Sycąca mąka gluten free jako zagęstnik. Opak 1kg.
MĄKA GARI BEZGLUTENOWA CASSAVA Z MANIOKU GHANA AFRYKAŃSKA 1KG
to mąka z tapioki, produkt pozyskiwany z rośliny manioku.
Bogata w cenny kwas foliowy, odżywcze węglowodany i witaminę A i C Cassava, czyli maniok jadalny.
Stosowana w kuchni orientalnej do zagęszczania zup, sosów i deserów.
Mąka z tapioki nie zmienia smaku potraw. Produkt jest w 100% bezglutenowy.
Mąka gari (lub garri) to produkt spożywczy otrzymywany z manioku (inaczej: cassava, yuca, łac. Manihot esculenta).
Jest bardzo popularna w krajach Afryki Zachodniej, zwłaszcza w Nigerii, Ghanie i Togo.
-
Gari to sfermentowana, suszona i starta mąka z korzenia manioku.
-
W smaku jest lekko kwaśna,
-
Jest bogata w węglowodany, sycąca i długo przechowująca się.
Jak się ją przygotowuje?
-
Korzenie manioku są obierane i myte.
-
Następnie są ścierane i fermentowane (zwykle przez 2–3 dni).
-
Masa jest odciskana z wody i suszona lub prażona, co nadaje jej sypką formę.
Do czego się używa mąki gari?
-
Może być spożywana na zimno: zmieszana z wodą i cukrem jako szybki posiłek („soaked gari”).
-
Lub na ciepło: gotowana z wrzątkiem, tworzy papkę podobną do puree ziemniaczanego – nazywaną eba, podawaną np. z sosem warzywnym lub mięsnym.
-
Gari można posypać danie lub zmieszać z wrzącą wodą, aby zagnieść ciasto, które jest zwykle spożywane z różnymi rodzajami gulaszu z warzyw liściastych, pestek melona, orzeszków ziemnych lub fasoli.
-
Gładkie gari można również mieszać z papryczkami chilli i innymi pikantnymi składnikami. Następnie dodaje się niewielką ilość ciepłej wody i oleju palmowego i miesza ręcznie, aby uzyskać gładką konsystencję i podawać ze smażoną rybą
Pochodzenie: Ghana
Producent: Praise
Pojemność: 1kg