Darmowa dostawa od 70 zł Zapisz się na newsletter i poznawaj nowości
Katsuobushi suszone płatki tuńczyka bonito suszonego wędzonego tuńczyka 25g
Katsuobushi suszone płatki tuńczyka bonito suszonego wędzonego tuńczyka 25g
Katsuobushi suszone płatki tuńczyka bonito suszonego wędzonego tuńczyka 25g
Katsuobushi suszone płatki tuńczyka bonito suszonego wędzonego tuńczyka 25g
Katsuobushi suszone płatki tuńczyka bonito suszonego wędzonego tuńczyka 25g
Katsuobushi suszone płatki tuńczyka bonito suszonego wędzonego tuńczyka 25g
Katsuobushi suszone płatki tuńczyka bonito suszonego wędzonego tuńczyka 25g
Katsuobushi suszone płatki tuńczyka bonito suszonego wędzonego tuńczyka 25g

Katsuobushi suszone płatki tuńczyka bonito suszonego wędzonego tuńczyka 25g

  • Katsuobushi to cieniutko krojony, suszony i sfermentowany japoński tuńczyk bonito. Jest to podstawa japońskiej kuchni, esencja smaku umami. Dodaj go do dashi bulionu albo to omleta okonomiyaki. Będą pięknie tańczyć na parze. Opakowanie 25G.
18,99 zł
brutto / szt.
(75,96 zł / 100g)
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: / szt.
Cena regularna: / szt.
Rozmiar
Możesz kupić także poprzez:
Produkt dostępny
Produkt dostępny
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Katsuobushi suszone płatki tuńczyka bonito suszonego wędzonego tuńczyka 25g
Katsuobushi suszone płatki tuńczyka bonito suszonego wędzonego tuńczyka 25g
Bezpieczne zakupy
Odroczone płatności. Kup teraz, zapłać później, jeżeli nie zwrócisz
Kup teraz, zapłać później - 4 kroki
Przy wyborze formy płatności, wybierz PayPo.PayPo - kup teraz, zapłać za 30 dni
PayPo opłaci twój rachunek w sklepie.
Na stronie PayPo sprawdź swoje dane i podaj pesel.
Po otrzymaniu zakupów decydujesz co ci pasuje, a co nie. Możesz zwrócić część albo całość zamówienia - wtedy zmniejszy się też kwota do zapłaty PayPo.
W ciągu 30 dni od zakupu płacisz PayPo za swoje zakupy bez żadnych dodatkowych kosztów. Jeśli chcesz, rozkładasz swoją płatność na raty.

KATSUOBUSHI PŁATKI Z SUSZONEGO TUŃCZYKA DASHI BONITO DASI 25G

to suszone płatki japońskiego tuńczyka.

Katsuobushi to jeden z najbardziej podstawowych składników kuchni japońskiej.

Z tych niepozornie wyglądających cienkich płatków ryby, które wyglądem przypominają nieco ścinki ołówków, możesz wyczarować naprawdę różnorodne i przepyszne dania.

Katsuobushi, czyli inaczej płatki bonito to bardzo cienko pokrojone plasterki tuńczyka, które są ususzone i sfermentowane. Można je stosować prosto z opakowania, ale także można je z powrotem „nawodnić”. Jak wiele azjatyckich niezbędników są one bardzo bogate w smak umami, z wyczuwalna nuta morskiej ryby. Z płatków bonito przygotujesz m.in bulion dashi, bez którego w kuchni japońskiej ani rusz:) Jest to nieskomplikowana baza, której używa się do ramenów czy zupy miso, ale możesz nim zastąpić zwykły bulion np. drobiowy w praktycznie każdym przepisie i na jego bazie ugotować np. gulasz czy przygotować sobę.

Bardzo popularnym sposobem użycia jest także posypanie płatkami różnych dan, np. okaka onigiri (ryżowa „kanapka” o smaku tuńczyka) lub jeśli jesteś wystarczająco odważny, aby ugotować go we własnym domu — oprószyć katsuobushi placek okonomiyaki; jedno z najbardziej rozpoznawalnych japońskich dan! Jest to fantastyczny, smakowity i bardzo zdrowy składnik — spróbuj, a nie pożałujesz! Po otwarciu przechowywać do 7 dni w suchym i chłodnym miejscu.

Sposób użycia (bulion dashi):

Składniki:

  • 7-8 cm kawałek kombu (suszonej algi morskiej)
  • 30 g katsuobushi
  • 1 litr wody

Instrukcje: Oczyść kombu i umieść je w garnku z wodą. Podgrzej na małym ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Przed zagotowaniem, usuń kombu z garnka. Dodaj katsuobushi do wody i wyłącz ogień. Pozostaw katsuobushi w ciepłej wodzie przez 5 minut. Odcedź dashi przez drobne sito lub gazę, aby oddzielić płatki katsuobushi. Dashi gotowe! Możesz od razu użyć lub przechowywać w lodówce do 3-4 dni.

Czy wiedziałeś, że...?

Katsuobushi odgrywa fascynującą rolę w tradycyjnej kulturze japońskiej, nie tylko jako specjał kulinarny. W okresie Edo (od XVII do XIX wieku) katsuobushi było używane jako forma waluty w niektórych regionach Japonii. Ludzie handlowali blokami katsuobushi jako środkiem wymiany za towary i usługi. To wyjątkowe zastosowanie suszonej ryby podkreśla historyczne znaczenie katsuobushi w japońskim społeczeństwie i jego wszechstronność wykraczającą poza bycie tylko aromatycznym składnikiem ich kuchni.

Pochodzenie: Wietnam

Producent: Kohyo

Pojemność: 25g

Marka
Symbol
8719689273255
Kod producenta
8719689273255
Wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024
Tak
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 97 opinii
pixelpixel