Glutaminian sodu msg przyprawa w proszku wzmacniacz smaku tajski 93g
- Glutaminian sodu do potraw to azjatycki wzmacniacz smaku. Bardzo często wykorzystywany wielu rodzajach azjatyckiej kuchni, by uzyskać piąty smak umami. Ten konkretny produkt to odmiana z Tajlandii. Opakowanie woreczek 93G.
GLUTAMINIAN SODU AZJATYCKA PRZYPRAWA 93G
to wzmacniacz smaku Umami.
- Przyprawa dodawana do potraw w celu pogłębienia smaku.
- W dzisiejszych czasach glutaminian monosodowy pozyskiwany jest w procesie fermentacji, podobnie jak wino, jogurty czy kefir.
- Stosowany na masową skalę w każdym azjatyckim gospodarstwie domowym, street foodach, barach i restauracjach.
- Umami to piąty ze smaków odczuwalnych przez człowieka (smak definiowany jako rosołowy, mięsny).
- Nośnikiem umami jest kwas glutaminowy - aminokwas zawarty w m.in. mięsie, warzywach, glonach oraz grzybach.
- Ponad sto lat temu glutaminian został wyodrębniony do postaci proszku (kryształków) i stał się swoistą przyprawą.
- Azjaci postrzegają ten produkt jako coś naturalnego, coś, co dodaje się do potrawy jak sól i pieprz.
Składniki: Glutaminian sodu E621
Stosować: (porcja dla 5 osób, 1 łyżeczka = 4 g)
- do zup, ryb, mięsa, warzyw: 0,5 łyżeczki
- do smażonych makaronów z Woka: 1 łyżeczka
Czy wiesz, że.... jeśli przesadzicie z ilością glutaminianu sodu i potrawa będzie wydawała się przesolona, wystarczy dodać soli (lub sosu sojowego) – wtedy wszystko wróci do normy
Producent: Racha Churos
Pochodzenie: Tajlandia
Pojemność: 93g
Zapytaj o produkt
Napisz swoją opinię