Octy, oliwy, oleje
( ilość produktów: 13 )
OCET
Znany od wieków, powstał prawdopodobnie przez przypadek. Korzystali z niego starożytni Grecy i Rzymianie.
Istnieje wiele ich rodzajów, a każdy z nich ma swój charakterystyczny smak i aromat, który można urozmaicić dodatkowo poprzez zastosowanie ziół i przypraw (oferta ziół i przypraw)
Najbardziej popularne i powszechnie stosowane to:
• Ocet spirytusowy, otrzymuje się z ziemniaków lub buraków i powstaje podczas fermentacji spirytusu.
• Ocet ryżowy - bardzo łagodny smak i często dodawany jest do sushi (produkty do sushi). Stosowany również do sałatek.
• Ocet winny biały-otrzymuje się go z białego wina, stąd jego kolor. służy jako baz do robienia innych octów oraz stosowany jest do marynat.
• Ocet winny czerwony – uzyskiwany jest z wina czerwonego. W kuchni zastosowanie znalazł głównie przy przyrządzaniu dziczyzny i wołowiny.
• Ocet balsamiczny –charakteryzuje się ciemno brązowa barwą. Tworzy się go z zagęszczonego soku lub musu z białych winogron. Świetny dodatek do sałatek, szparagów, kanapek.
• Ocet jabłkowy do sporządzania marynat, o jabłkowym aromacie i posmaku.
Wpływ używania octu na organizm:
• pektyny znajdujące się w occie obniżają poziom złego cholesterolu
• usuwa toksyny z organizmu, oczyszcza i zwalcza bakterie
• poprawia trawienie poprzez zwiększenie wydzielania soków trawiennych
• poprawia krążenie.
OLEJ
Już prawie 10 tysięcy lat olej towarzyszy ludzkości. Kiedyś pochodził z pestek owoców i mięs, a po wynalezieniu tłoczni mógł służyć jako skoncentrowany tłuszcz roślinny.
Podstawowe rodzaje i pojęcia:
• Tłoczony na zimno – olej powstały tradycyjną metodą tłoczenia mechanicznego bez użycia wysokich temperatur. Zachowuje maksymalny poziom substancji korzystnych dla zdrowia.
• Z pierwszego tłoczenia – olej został wytworzony wyłącznie z nieprzetworzonych wcześniej surowców.
• Rafinowany – olej oczyszczany, często za pomocą wysokich temperatur, który ma jaśniejszą i bardziej jednolitą barwę oraz łagodniejszy smak.
• Extra virgin – do produkcji którego nie wykorzystano wysokiej temperatury ani substancji chemicznych.
Oleje roślinne są przede wszystkim cenione ze względu na bogactwo witamin i substancji antynowotworowych, a także obniżających cholesterol i wspierających funkcje układu nerwowego

OLEJ SEZAMOWY Z PRAŻONEGO CZARNEGO SEZAMU AZJATYCKA KUCHNIA YI YUAN SEZAME OIL 150ML

OLEJ SEZAMOWY DO SMAŻENIA AZJATYCKA KUCHNIA OH AIK GUAN SEZAME OIL 360ML

OLEJ SOJOWY DO SMAŻENIA SAŁATEK AZJATYCKA KUCHNIA GOLDEN TURTLE 1L

OLEJ ARACHIDOWY ORZESZKÓW ZIEMNYCH KUCHNIA AZJATYCKA PEANUT OIL GOLDEN TURTLE 1000ML
