Octy, oliwy, oleje
( ilość produktów: 16 )
OCET
Znany od wieków, powstał prawdopodobnie przez przypadek. Korzystali z niego starożytni Grecy i Rzymianie.
Istnieje wiele ich rodzajów, a każdy z nich ma swój charakterystyczny smak i aromat, który można urozmaicić dodatkowo poprzez zastosowanie ziół i przypraw (oferta ziół i przypraw)
Najbardziej popularne i powszechnie stosowane to:
• Ocet spirytusowy, otrzymuje się z ziemniaków lub buraków i powstaje podczas fermentacji spirytusu.
• Ocet ryżowy - bardzo łagodny smak i często dodawany jest do sushi (produkty do sushi). Stosowany również do sałatek.
• Ocet winny biały-otrzymuje się go z białego wina, stąd jego kolor. służy jako baz do robienia innych octów oraz stosowany jest do marynat.
• Ocet winny czerwony – uzyskiwany jest z wina czerwonego. W kuchni zastosowanie znalazł głównie przy przyrządzaniu dziczyzny i wołowiny.
• Ocet balsamiczny –charakteryzuje się ciemno brązowa barwą. Tworzy się go z zagęszczonego soku lub musu z białych winogron. Świetny dodatek do sałatek, szparagów, kanapek.
• Ocet jabłkowy do sporządzania marynat, o jabłkowym aromacie i posmaku.
Wpływ używania octu na organizm:
• pektyny znajdujące się w occie obniżają poziom złego cholesterolu
• usuwa toksyny z organizmu, oczyszcza i zwalcza bakterie
• poprawia trawienie poprzez zwiększenie wydzielania soków trawiennych
• poprawia krążenie.
OLEJ
Już prawie 10 tysięcy lat olej towarzyszy ludzkości. Kiedyś pochodził z pestek owoców i mięs, a po wynalezieniu tłoczni mógł służyć jako skoncentrowany tłuszcz roślinny.
Podstawowe rodzaje i pojęcia:
• Tłoczony na zimno – olej powstały tradycyjną metodą tłoczenia mechanicznego bez użycia wysokich temperatur. Zachowuje maksymalny poziom substancji korzystnych dla zdrowia.
• Z pierwszego tłoczenia – olej został wytworzony wyłącznie z nieprzetworzonych wcześniej surowców.
• Rafinowany – olej oczyszczany, często za pomocą wysokich temperatur, który ma jaśniejszą i bardziej jednolitą barwę oraz łagodniejszy smak.
• Extra virgin – do produkcji którego nie wykorzystano wysokiej temperatury ani substancji chemicznych.
Oleje roślinne są przede wszystkim cenione ze względu na bogactwo witamin i substancji antynowotworowych, a także obniżających cholesterol i wspierających funkcje układu nerwowego

Marynata do Gotowania Mihyang Azjatycka z Korei Kuchnie Świata Ottogi 360ml

Olej Sezamowy z Prażonych Ziaren z Singapuru Kuchnię Świata POGODA 250ML

MLECZKO MLEKO KOKOSOWE TAJSKIE NAPÓJ ROŚLINNY KUCHNIE ŚWIATA CHAOKOH 1L

ŚMIETANKA KOKOSOWA 20% TŁUSZCZU DO ZABIELANIA POTRAW ZUPY CHAOKOH KUCHNIE ŚWIATA 250ML

OLEJ SEZAMOWY DO SMAŻENIA AZJATYCKA KUCHNIA OH AIK GUAN SEZAME OIL 360ML
