Sushi
( ilość produktów: 13 )Słynne sushi- co warto wiedzieć.
Specyficzny smak i zawartość sprawiają, że albo je uwielbiamy albo omijamy szerokim łukiem.
Sushi to narodowe danie kuchni japońskiej. Głównymi i prawie jedynymi składnikami są ryż i ryby lub inne owoce morza: kalmary, ostrygi, kawior. Jednakże popularność owego dania rośnie w szybkim tempie i skład jest coraz częściej modyfikowany, urozmaicany, bogatszy i zaskakujący w poszczególnych restauracjach czy domach.
Ciekawostki:
-
Międzynarodowy Dzień Sushi przypada na 18 czerwca,
-
wbrew powszechnej opinii, słowo “sushi” nie pochodzi od “surowej ryby”, tylko od octu ryżowego, którym zaprawiony jest gotowany ryż.
-
Pierwsze restauracje serwujące sushi w Polsce pojawiły się na rynku w połowie lat 90.
NAJPOPULARNIEJSZE ODMIANY SUSHI
Nigiri- najbardziej popularny rodzaj. Nazwa potrawy pochodzi od japońskiego czasownika nigiri, co znaczy ugniatać. Z doprawionego octem, kleistego ryżu ugniata się niewielkie, wydłużonej kulki, na których układane są kawałki ryby, owoców morza lub tamagoyaki – japońskiego omleta. Ich smak wzmacnia i podkreśla dodawany do nigiri ostry chrzan wasabi. https://abc-store.pl/pl/search?text=WASABI
Gunkanmaki – to odmiana nigiri. Mają one nieco bardziej podłużny kształt, a także cechują się wystającym ponad warstwę ryżu plastrem nori, co ma pomagać w ułożeniu dodatków.
Maki - Czyli tzw. sushi zawijane lub rolowane. Ryż i dodatki owija się nori a dodatkami są: owoce morza i ryby, przeplatane warzywami i marynowana rzodkiewka.
Futomaki - Zwykle jest to ryba połączona np. z awokado, grzybami shitake, szczypiorkiem i zazwyczaj barwionym ryżem. Są to około sześciocentymetrowe kawałki, często z wystającymi kawałkami ogórka lub sałaty.
Hosomaki- o niewielkie krążki, w środku których umieszczany jest zwykle jeden składnik, np. awokado lub kawałek ryby. Polecane szczególnie dla dzieci i osób rozpoczynających zabawę z sushi.
Uramaki- to odwrócone sushi , czyli ryż znajduje się a zewnątrz. Całość posypana jest sezamem. Głowny dodatek to ogórek i paluszki krabowe.
Temaki- kształtem przypominają lodowy rożek wypełniony ryżem i warzywami w słupkach z kawałkami ryby. Można je zjeść bez konieczności używania pałeczek.
Oshizushi- o charakterystycznym kanciastym kształcie , różne dodatki są nakładane na ryż z octem w specjalnej formie i ściskane razem. Na ich wierzchu najczęściej pojawiają się pokrojone w podobny sześciokątny kształt kawałki ryb.
Sushi to pożywne, zbilansowane danie, które składa się ze zdrowych składników – ryżu, ryb lub owoców morza, warzyw. Jest źródłem świeżych witamin i minerałów. Regularne spożywanie sushi pozytywnie wpływa na wzrok, pracę tarczycy, a także poprawia kondycję skóry i kości. Regularne spożywanie sushi zmniejsza ryzyko raka płuc, pomaga w walce z depresją i poprawia nastrój.

OCET W PROSZKU JAPOŃSKI ZAPRAWA DO SUHI POTRAW KUCHNIE ŚWIATA 35G

RYŻ FIOLETOWY AZJATYCKI RICE BERRY TAJLANDIA BEZ GMO KUCHNIA ŚWIATA GOLDEN PHOENIX 1KG

WASABI PASTA DO SUSHI PRZYPRAWA OSTRY CHRZAN AZJATYCKA KUCHNIA S&B 170G/158 ML
