Octy, oliwy, oleje
( ilość produktów: 10 )Octy, oliwy, oleje z Azji.
Mówiąc o occie azjatyckim mamy na myśli najczęściej używany – ocet ryżowy, który jest bardzo popularny na polskich stołach, w naszych kuchniach. Dodawany jest nie tylko do ryżu przez sushi masterów, ale również do sałatek, sosów czy manat.
-
Ocet ryżowy cechują liczne właściwości zdrowotne i między innymi dzięki właściwościom octu ryżowego Japończycy mają cieszyć się długim życiem w dobrym zdrowiu.
-
Do ważnych właściwości octu ryżowego, zalicza się m.in.: działanie detoksykacyjne, redukowanie nadmiernego zakwaszenia organizmu,, redukowanie poziomu złego cholesterolu,
-
Ocet ryżowy posiada też właściwości antybakteryjne. Co ważne, zwiększa on też przyswajanie wapna z diety, a co za tym idzie pomaga dbać o kości i zęby
-
Ten rodzaj octu nadaje się także do zrobienia zalewy, którą stosujemy w celu przygotowywania różnych przetworów.
Ocet jabłkowy- co i nim wiemy?
Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie w każdym gospodarstwie domowym. W kuchni dodawany jest do potraw i sprawdza się jako naturalny konserwant.
Ocet jabłkowy powstaje w procesie fermentacji octowej. Najpierw naturalny cukier zawarty w jabłkach zamienia się w alkohol, a następnie bakterie przekształcają go w kwas octowy.
-
Otrzymany w wyniku fermentacji ocet jest naturalnie mętnym płynem o kolorze delikatnie pomarańczowym.
-
Wspiera walkę z nadwagą i otyłością regulując poziom cukru we krwi i nasilając uczucie sytości dzięki zawartości pektyny,
-
Pomocny także w walce z refluksem i zgagą, regulując zbyt zasadowe środowisko żołądka
-
Pomaga zachować odpowiedni poziom cholesterolu, wspierając rozkładanie tłuszczy
-
można go dodawać do różnych potraw, np. sałatek, dressingów bądź koktajli
Octu jabłkowego nie należy pić bezpośrednio z butelki, gdyż ze względu na kwaśny odczyn może podrażnić żołądek i przełyk oraz uszkodzić szkliwo zębów.
Ocet kokosowy- co warto o nim wiedzieć?
-
Ocet kokosowy to nektar z drzewa palmowego,
-
Ocet kokosowy ma zwykle biały lub bursztynowy kolor, jest raczej mętny. Ma łagodniejszy smak niż ocet jabłkowy.
-
Pasuje do sałatek i surówek, zup, dipów, jako składnik marynat. Z powodzeniem zastąpi zwykły ocet.
-
Można go łączyć z olejami roślinnymi i innymi przyprawami w celu uzyskania pożądanej konsystencji i tym samym tworzyć wyśmienity sos vinegret do sałatek

OLEJ SEZAMOWY Z PRAŻONEGO CZARNEGO SEZAMU AZJATYCKA KUCHNIA YI YUAN SEZAME OIL 150ML

OCET W PROSZKU JAPOŃSKI ZAPRAWA DO SUHI POTRAW KUCHNIE ŚWIATA 35G

OLEJ SEZAMOWY DO SMAŻENIA AZJATYCKA KUCHNIA OH AIK GUAN SEZAME OIL 360ML

OLEJ SOJOWY DO SMAŻENIA SAŁATEK AZJATYCKA KUCHNIA GOLDEN TURTLE 1L

OLEJ ARACHIDOWY ORZESZKÓW ZIEMNYCH KUCHNIA AZJATYCKA PEANUT OIL GOLDEN TURTLE 1000ML
